Mert van olyan, hogy férfi mellrák!

Legtöbben úgy gondolnak a mellrákra, mint egy női betegségre, pedig éppúgy jelentkezhet a férfiaknál is.  Igaz az előfordulása jóval ritkább.  Dr. Bidlek Mária radiológus főorvossal és Dr. Kovács Eszter radiológussal beszélgettünk a közvélemény számára különösnek tűnő megbetegedésről.

Emlőrák – családban marad?

Azt mondják, minden rosszban van valami jó. Úgy tűnik, Angelina Jolie melleltávolító műtétére ez mindenképpen igaz. Azóta ugyanis egyre többet beszél a világ a mell-és petefészekrák családi öröklődésének kockázatáról. Arról kevesen hallottak viszont, hogy a mell- és petefészekrákra való hajlamot nemcsak a női felmenők hasonló megbetegedései jelezhetik, hanem az is, ha a férfi felmenők valamelyike magas stádiumú prosztatarákban szenvedett. Erről kérdeztük az Onkológiai Intézet két radiológusát, Dr. Bidlek Mária főorvost és dr. Kovács Esztert.

Mammográfia kisokos

Az emlőrák a nők körében a leggyakoribb daganatos megbetegedés. A felfedezésére irányuló leggyakoribb vizsgálat a mammográfia.  45 éves kor felett panaszok nélkül is ajánlott kétévente elvégeztetni a mammográfiás vizsgálatot.

Önvizsgálat – a tapintás életet menthet

Minden 11. nő mellében alakul ki rosszindulatú daganat, ugyanakkor az időben felfedezett mellrákos esetek 80 százaléka gyógyítható. Ha bármilyen elváltozást, szokatlan tünetet észlel, haladéktalanul forduljon a háziorvosához vagy nőgyógyászához!