Az újszülött

A gyermek életének első 4 hetes élettani szakasza az újszülöttkor. Nagyon jellegzetes vonások és jelenségek kísérik ezt az időszakot, míg a határt fokozatosan átlépve az újszülött babából csecsemő lesz.

Kötelező védőoltások gyermekeknek

A leggyakoribb gyermekkori fertőző betegségek ellen a gyerekek egészen 14 éves korukig kapják meg kisebb-nagyobb rendszerességgel a kötelező védőoltások sorozatát. 2006 óta korszerűbb védőoltások vannak használatban, és kevesebb alkalommal kerül sor a védőoltások beadására, mint korábban.

Idő előtt születni: koraszülött babák

A terhességet az orvosok hetekben számolják. Ahhoz, hogy a gyermek az előírt napon szülessen meg, 40 hétnek kell eltelnie az utolsó menstruáció első napjától kezdve. Aki 36 hetet eltöltött az anyaméhben, már érettnek számít, nem fenyegetik a koraszülöttekre jellemző betegségek, életfunkciói a megszületés után elég felkészültek a méhen kívüli élethez.

Szűrővizsgálatok a terhesség alatt

Amióta az ember tudatos lényként hozza létre utódait, mindig nagy kérdés volt számára, hogy kik lesznek ők, mivé válnak, milyen neműek lesznek, egészségesek lesznek-e. Ugyan a fentiek mindegyikére nem felelhetünk, de a tudomány mai eszközei lehetővé teszik, hogy az anyánál, illetve a magzatnál felmerülő bizonyos rendellenességek feltárhatók a terhesség során.

Lázas éjszakák

Az emberi test hőmérséklete nem állandó, egyéni adottságok, körülmények szerint is változik,  az pedig, ha kilép a normál tartományból, többféle betegség, fertőzés, mérgezés, stb. jele, velejárója lehet.

A gyermekkori mandulaműtétről

A torokmandulák kivétele leggyakrabban akkor javasolt, ha gyulladásuk sokszor, évente legalább háromszor jelentkezik, esetleg súlyosabb szövődményeket okoz, mint például a mandula körüli tályogok.

Miért köhög a gyerek?

A fül-orr-gégészeti szakrendelésen igen gyakran felmerülő kérdése a szülőknek, vajon miért köhög a gyerek? Az elhúzódó köhögésnek számtalan, más szakterületet érintő oka lehet. Mi most egy gyakori fül-orr-gégészeti okról teszünk említést: az orrmelléküreg-gyulladásokról.

A fülfájásról gyermek-fül-orr-gégész szemmel

Az olvasók közül bizonyára sokan virrasztottak már át egy-egy nehéz éjszakát fülfájós gyermekükkel. Természetes, hogy a fület érintő sérülések, gyulladások fülfájást okoznak, de talán nem is gondolnák a szülők, hogy milyen sok más betegség járhat még hasonló panasszal.