Az újszülött

A gyermek életének első 4 hetes élettani szakasza az újszülöttkor. Nagyon jellegzetes vonások és jelenségek kísérik ezt az időszakot, míg a határt fokozatosan átlépve az újszülött babából csecsemő lesz.

Az újszülött megfoghatatlan és különös kisugárzásával elbűvöli, magával ragadja környezetét. Körüllengi valami titkos „tudás”, amivel beavathat bennünket néhány nagy rejtélybe. Mindegyik újszülött külön habitussal és egyéni alkattal jön a világra, így a szülőknek alkalma adódik, hogy belemerülhessenek egy új ember világának felfedezésébe és ezzel önmaguk feltárásához is közelebb kerülhetnek.

Milyen az újszülött az első látásra? 

Aki még nem találkozott közvetlenül frissen született kisbabával, könnyen azt hiheti, hogy olyanok, mint a filmekben szereplő, már kipihent és kisimult, rózsaszínű csöppségek, akiket a szülőszobás jelenetekben átnyújtanak a szüleiknek. Pedig a szülőcsatorna alagútja fárasztó útvonal a világrajövetelhez. Nem kell tehát megrémülni néhány szokatlan jelenségtől, melyek a megszületés traumájának szinte természetes velejárói és csak átmenetileg tarkítják az újonnan érkezőket.

Az első levegővétel után, míg az oxigén a véráramon keresztül fokozatosan el nem jut a test minden részébe egészen a végtagokig, sötétvörös és kékeslilás színben pompáznak a jövevények. Akkor sem kell kétségbe esni, ha a születés küzdelmei kisebb foltokat, vagy duzzanatokat hagynak a babán. Az erőlködéstől még dagadt lehet a szeme, vagy éppen az övé is kicsit bevérzik, mint ahogy ez előfordulhat a kitolási szakaszban préselő anyákkal is. Ráncos is lehet, mintha saját bőrébe még nem nőtt volna bele, és spontán grimaszai vannak. Az újszülöttek karakteréről néha olyan benyomást is lehet szerezni, mintha most született aggastyánok lennének bébinek álcázva.

Mivel koponyája szerkezete képes rugalmasan alkalmazkodni a hüvelyi szüléshez, ebből adódhatnak a kissé deformált, csúcsos fejformák, melyek csak lassan alakulnak át szabályosan gömbölyű fejecskévé. A nemi szervek pedig még eltúlzottan duzzadtak lehetnek az anyai vérből begyűjtött hormonoktól. Miniatűr, hajlékony körmei már születéskor hosszúak, és véletlenül meg is karmolhatja magát.

Lehet tehát testi aránytalanságokat is felfedezni és ellentmondásos képeket is beszerezni az újszülöttekről, mégis tökéletesen emberi formájuk van. Tiszteletre méltó vendégei az életnek, találkozni velük felülmúlhatatlan adomány és lehetőség. Képesek hatalmukba keríteni a legtöbb „kifejlett példányt” és méltán nevezhetjük az újszülött gyermeket csodálatra méltónak.

Magzatmáz 

Bőrét kisebb-nagyobb mértékben kenőcsszerű, fehéres, ragacsos anyag borítja, melyet hagyni kell beszívódni, fürdetéskor sem kell ledörzsölgetni, elég épp csak leöblíteni. Fontos réteg volt ez számára odabent, mert védte a felázástól amíg a magzatvízben tartózkodott. Már a szülőcsatornán való áthaladás közben is veszít belőle a gyermek, de ami rajta marad, az továbbra is ápolja a bőrét és védi a fertőzésektől is.

Pehelyszőrök 

Helyenként maradhatnak rajta finom, selymes pehelyszőrök is. Ezek a finom kis gyapjas pihék, főleg a vállakon, végtagokon, vagy a homlokon fedezhetőek fel, akár a füleket is boríthatják, de idővel szintén maradéktalanul eltűnnek, maguktól. Ugyanúgy lekopaszodnak róla, mint első gyér hajacskája a buksi hátsó feléről. A magzati szőrzet legtöbbször már a méhen belül eltűnik, de itt-ott még meglévő maradványai természetes jelenségnek számítanak.

Milium 

Főleg az orr környékén, de más területeken is tapasztalhatunk apró, fehér, kiemelkedő göböcskéket, olyanok, mint egy grízszem. Ez a milium, mely szintén nem kóros elváltozás. Meg kell várni, amíg magától eltűnik, nem kell kinyomkodni, mint valami mitesszert.

Tejkiütés 

A tejkiütésnek nevezett pirosas kipattogzás egyes babák arcán kb. az újszülöttkor végén lehet észlelni. Szintén nem igényelnek semmilyen kezelést, az anyai hormonok távozását jelzik a szervezetből.

Melegkiütések 

Nagy melegben lehetnek parányi, piros pöttyök a testén, ezek melegkiütések, amik kellemetlenek, de csak átmeneti tünetek. Ha nagy a hőség, akár többször is lehet frissítő fürdőt alkalmazni. A túlöltöztetés okozta melegkiütés esetén meg kell szabadítani az izzadó babát néhány felesleges réteg öltözéktől. A probléma remélhetőleg hamar rendeződni fog.

Koszmó 

Nem ritka a fejtetőn és a szemöldök környékén is a koszmó felbukkanása. Ez egy fehéres-sárgás színű, korpaszerű réteg, melyeket faggyú és hámlerakódás okoz. Könnyebb megszabadulni tőle, ha előtte babaolajjal bekenve fellazítjuk. Ennek a „pácolásnak” köszönhetően már gyengéd dörzsöléssel is eltávolítható.

Veleszületett bőrfoltok 

A szokványos anyajegyeken kívül, gyakran lehet találkozni halványabb rózsaszínes, vagy erősebb pirosas foltokkal. Tipikusan a tarkón, vagy az orrnyeregnél, a szemhéjon és a keresztcsont tájékán is. A népnyelv ezeket „gólyacsípésnek” nevezi. Ártalmatlan bőrjelenség, pusztán esztétikai szempontból jelenthet a későbbiekben problémát.

Ritkán a születés során keletkező sérülés is nyomokat hagyhat a bőrön. Létezik enyhe, múlandó „lazacfolt”, vagy feltűnő, maradandó tűzfolt”, sőt többfajta értágulat okozta bőrjel „díszítheti” az újszülöttet. Ha valamilyen makacsul növekvő folt van a babán, szakember dolga, hogy megállapítsa annak eredetét.

Sárgállik, piroslik, lilul vagy kékül az újszülött? 

Az első napjaiban besárgult bőrű babának (élettani sárgaság) kezelésre van szüksége. Ebben az esetben fénykezelést kap a baba a kórházban.  Ebben a korban természetes még, hogy síráskor erősen kipirulnak, akár a pirospaprika, de pillanatokon belül rendeződik az eredeti bőrszínük, ha megszűnik élénk tiltakozásuk, lázongásuk. Babamasszázzsal is jól lehet stimulálni és „edzeni” a baba megváltozott, már nem magzati vérkeringését. Bár rémisztőnek hat, hogy testének színét hirtelen átváltoztatja, nem szabad elfelejteni, hogy ezt az átállást is meg kell szoknia. Időbe telik, míg az újfajta véráramlása tökéletesen kifejlődik. Ha gyakran túlzott elkékülést, lilulást is megfigyel a szülő, amely még a baba nyugalmi állapotában is fennáll, fel kell hívni rá az orvos figyelmét.