Betegtájékoztató

 

KEDVES BETEGÜNK!

Köszöntjük kórházunkban Önt, aki gyógyulni jött hozzánk, vagy egészsége megóvása érdekében szűrővizsgálat vagy gondozás keretében veszi igénybe szolgáltatásainkat!

A betegség és az ezzel gyakran együtt járó kórházi kezelés életünknek nem kívánt, de sokszor elkerülhetetlen része.

Bizonyára Ön is aggódik a vizsgálatokkal és beavatkozásokkal kapcsolatos kellemetlenségek, valamint a kórházi ellátás ismeretlen körülményei miatt.

Célunk, hogy megismerhesse intézményünket, és teljes körű felvilágosítást kapjon a bekerülési lehetőségtől az általunk nyújtott szolgáltatásokon át egészen az elbocsátásig. Ezért a bizonytalanság-érzet csökkentése érdekében néhány fontos információval kívánjuk Önt segíteni.

Tájékoztatónkban ismertetjük a betegfelvétellel kapcsolatos tudnivalókat, a beteglátogatás-, kapcsolattartás rendjét, az elbocsátás menetét, valamint a beteg jogokat és kötelezettségeket, hiszen csak az Ön és a kórház dolgozóinak zavartalan együttműködése eredményezheti a mielőbbi gyógyulást, egészsége megőrzését.

További kérdéseivel, forduljon bizalommal kezelőorvosához, az ápolókhoz, és a szakdolgozókhoz.

Célunk, hogy valamennyi betegünk, így Ön is emberséges és magas színvonalú ellátást kapjon, és ezt követően elégedetten távozzon intézetünkből.


BETEGFELVÉTEL

Szakrendelőink többsége előjegyzés alapján működik, melyekre az alábbi helyeken kérhetnek időpontot:
Fehérgyarmaton: a Betegfelvételi Irodában (hétköznap 7.00 – 15.30)
Vásárosnaményban: a Betegfelvételi Irodában (hétköznap: 7.00 – 15.00)
Előjegyzés telefonon is kérhető: Fehérgyarmaton (hétköznap 10.00 - 15.00 óra között) a +36 44/511-147-es vagy a +36 44/511-190-es telefonszámon, Vásárosnaményban (hétköznap: 7.00 – 15.00) a +36 45/570-779-es telefonszámon.
Járóbeteg szakrendelés igénybevételéhez minden esetben a Betegfelvételi Irodában történő bejelentkezés szükséges.

A nyírbátori, illetve nyírbátor-körzeti lakosok a Nyírbátori Szakrendelő betegfelvételi irodáján (hétköznap 7.30 – 15.30) tudnak előjegyzést kérni, illetve bejelentkezni a szakrendelésekre, és a jelentkezés sorrendjében történik a behívás. Felhívjuk betegeink figyelmét, hogy minden szakrendelésre van előjegyzés, így az előjegyzett betegek a behívás tekintetében elsőbbséget élveznek.

Ha Önt a háziorvos vagy valamelyik szakrendelés utalja be, illetve jegyzi elő intézetünk fekvőbeteg osztályára, kérjük, hogy felvételre a betegfelvételi irodában 07.00-12.00 óráig jelentkezzen be. Amennyiben Ön 12.00 óra után érkezik kórházunkba, és előjegyzett, beutalt beteg, úgy a felvételt biztosító osztályon történik a felvétel.

Rehabilitációs Központba való felvétel: Rehabilitációra váró betegeink háziorvosi beutalóval jelentkezhetnek megfelelő szakrendeléseinken (reumatológia, ortopédia, traumatológia, belgyógyászat, kardiológia, ideggyógyászat, rehabilitáció), ahol kezelőorvosuk javaslatára közvetlen áthelyezéssel, vagy előjegyzéssel kerülnek felvételre a 2-3 hetes időtartamú gyógykezelésre. Felvételre közvetlenül a Rehabilitációs Központ betegfelvételi irodájában kell jelentkezniük 7.30-15.30 óra között az épület magasföldszintjén (Tel: 44/511-140)

Az intézmény felvevő területén kívülről érkező biztosított személyeknek a befogadó nyilatkozatukat is magukkal kell hozniuk.

Fontos, hogy a beutalón legyen feltüntetve, hogy az a Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdőbe szól.

A befogadó nyilatkozatot a betegfelvételi irodában igényelhetik a +36 44/511-190 vagy a +36 44/511-147-es telefonszámon, vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.
A befogadó nyilatkozat alapján ugyanaz az eljárási rend és ugyanazok az eljárások vonatkoznak betegeinkre, vendégeinkre, mint a kórház felvevő területéről érkezőkre.

KIZÁRÓLAG ORVOSI BEUTALÓVAL LÁTOGATHATÓ SZAKRENDELÉSEINK

Belgyógyászat, Kardiológia, Diabetológia, Gasztroenterológia, Ortopédia, Reumatológia, Rehabilitáció, Fizioterápia, Idegsebészet (Neutraumatológia), Audiológia, Csecsemő- és Gyermek, Ideggyógyászat, Logopédia, Pszichológia, Röntgendiagnosztika, Ultrahang, Aneszteziológia, Mammográfia, Laboratórium, Tüdőgyógyászat, Allergológia

Rehabilitációra, gyógyfürdő kezelésre váró betegeink háziorvosi beutalóval jelentkezhetnek megfelelő szakrendeléseinken (Reumatológia, Ortopédia, Traumatológia, Belgyógyászat, Kardiológia, Ideggyógyászat), ahol szakorvosaink előjegyzésbe veszik Önöket a 2-3 hetes időtartamú gyógykezelésre.

ORVOSI BEUTALÓ NÉLKÜL LÁTOGATHATÓ SZAKRENDELÉSEIN

Fül-orr-gége, Nőgyógyászat, Sebészet, Traumatológia, Onkológia, Pszichiátria, Addiktológia, Bőrgyógyászat, Szemészet, Foglalkozás-egészségügy

SÜRGŐSSÉGI BETEGELLÁTÁS

Amennyiben Ön sürgősséggel érkezik, illetve mentő hozza, a Sürgősségi Betegellátó Osztály fogadja a nap 24 órájában. Osztályunk alkalmas a kritikus állapotú betegek fogadására, azonnali ellátására, állapotuk stabilizálására valamint a megfigyelésre szoruló betegek 24 órás fektetésére, illetve a tartós felvételre szorulók első ellátására, de súlyosabb traumás esetek, kardiológiailag, illetve agyi keringési katasztrófák (stroke, infarktus) ellátására is.

Az osztály munkáját folyamatos munkarendű labor, röntgen, UH szolgálat segíti. Sürgős endoscopos vizsgálatra (vérző beteg esetében) ügyeletben is lehetőség van. Az akut ellátások során végzett tevékenységek közül kiemeljük a pacemaker heveny felvezetését, illetve a gépi lélegeztetés megkezdésének lehetőségét, továbbá a kardiológiai őrzővel és az intenzív osztállyal történő szoros szakmai együttműködést, melyet a fehérgyarmati székhelyen biztosítunk.

Tájékoztatjuk, hogy a SBO-n az ellátás sorrendje az életet, egészséget veszélyeztető állapottól, a betegség jellegétől, súlyosságától függ.

Kérjük, hogy az osztály ellátásait csak azt indokoló sürgős és súlyos esetekben vegyék igénybe. Egyéb esetekben az alapellátási háziorvosi ügyeleti szolgálat nyújt segítséget.

KÜLFÖLDI ÁLLAMPOLGÁROK EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSA

Intézményünkben lehetőség van külföldi állampolgárok gyógykezelésére is térítés ellenében. Felvilágosítást, tanácsot, útbaigazítást a kezelőorvos ad. A külföldi állampolgárságú betegek sürgősségi esetben azonnal ellátásra kerülnek.

KÉRJÜK, FELVÉTELKOR HOZZA MAGÁVAL:

 • Társadalombiztosítási Azonosító Jelét (TAJ-kártya) / betegbiztosítását vagy jogviszonyát igazoló dokumentumát
 • Személyi igazolványát
 • Beutalóját (ha van)
 • Előző zárójelentését, egyéb orvosi leleteit, gondozási könyveit, az otthon szedett gyógyszerek listáját, esetleg speciális gyógyszereit, gyógyszer-túlérzékenységre vonatkozó dokumentumokat.
 • Tisztálkodási felszerelését: fogkefe, fogkrém, fésű, szappan, WC-papír, papír zsebkendő, törölköző, férfiak részére borotválkozó készlet.
 • Ruházat: pizsama vagy hálóing, köntös, papucs, alsónemű.
 • Egyéb: papírszalvéta, evőeszköz, pohár, szemüveg. Kispárna behozható.
 • Fürdőgyógyászati kezeléséhez: köntös, törölköző, papucs, fürdőruha
 • Gyermekosztályra egy darab lemosható játékot ajánlatos behozni.

Megjegyzés: Sürgősséggel felvett betegek részére szükség esetén pizsamát vagy hálóinget, evőeszközt biztosítunk.

BETEGLÁTOGATÁS

Kórházunk nyitott kórház, folyamatos látogatási lehetőséget biztosítunk kedves betegeink hozzátartozói számára. Ettől egyes osztályok az ellátás specialitása miatt eltérnek, kérjük, tartsa ezt tiszteletben. Az osztály nővéreitől pontos útbaigazítást kaphat arra vonatkozóan, hogy milyen időpontok alkalmasak látogatásra, nem zavarva a kezeléseket, viziteket, vizsgálatokat.

Ajánlott látogatási idő minden osztályon:
10.00-12.00 óráig és 15.00-19.00 óráig

Az Intenzív osztályon kezelt betegeink látogatása csak a kezelőorvos előzetes engedélyével lehetséges. Kérjük Önöket, hogy egyszerre ne legyenek kettőnél többen a beteg ágyánál. 14 év alatti gyermeket - elsősorban a gyermek érdekében - lehetőleg ne vigyenek beteglátogatásra. Amennyiben szükségesnek vélik, hogy a gyermek látogasson, kérjék az osztályos orvos engedélyét.

Azokon az osztályokon, ahol a látogatóknak a belépéshez feltétel az egyszerhasználatos papucs és / vagy védőköpeny használata, kérjük, ne feledkezzenek meg róla!

A Rehabilitációs Központban szintén folyamatos látogatási lehetőséget biztosítunk. Itt az ajánlott látogatási idő – a kezelések miatt –: naponta 16-19 óra között.

BETEGJOGOK

Betegségükkel, a tervezett beavatkozásokkal és kezelésekkel kapcsolatos részletes tájékoztatást a kezelőorvosuktól kapnak betegeink, melyet a beleegyező nyilatkozat aláírásával fogadnak el. Minden műtéthez, műtét jellegű beavatkozáshoz hozzájárulásuk szükséges, melyet aláírásukkal igazolnak.
Amennyiben Önöknek az adminisztrációval vagy ápolással kapcsolatban vannak kérdéseik, kérjük, forduljanak szakdolgozóinkhoz.

Ha Ön úgy érzi, hogy sérelem érte intézményünkben betegjogai érvényesítése során, panaszával közvetlenül fordulhat a kórház betegjogi képviselőjéhez.

Fogadóóra:
Fehérgyarmat minden hónap 1. és 3. csütörtökén 14 – 16 óra között (2. emelet)
Vásárosnamény minden hónap 1. kedd 9 – 12 óra között (tárgyalóterem)

HÁZIREND

Az osztályok egyéni munkarendben dolgoznak. Az osztályos házirendet megtalálja a kórtermében kifüggesztve. Vannak egységes tudnivalók, melyek a következők:

 • Tilos a dohányzás vagy elektromos cigaretta, dohányzást helyettesítő egyéb elektromos eszköz használata az egészségügyi intézmények épületeiben, melyet törvény szabályoz. A jogszabály azonban lehetővé teszi, hogy épületen kívül, az arra kijelölt dohányzóhelyeken a betegek, a hozzátartozók, látogatók rágyújthassanak.

  A kijelölt dohányzóhelyen kívül a hatóságok büntetik a dohányzást, így a kórház közvetlen bejáratánál, a kórház olyan kültéri területein is, ahol nincs engedélyező tábla.

  Betegeink, dolgozóink egészsége érdekében kérjük tartsák tiszteletben a szabályokat és vigyázzanak embertársaik és saját egészségükre!

 • Alkohol és drog behozatala és fogyasztása a kórház egész területén TILOS!
 • Tilos lőfegyvert, egyéb támadóeszközt behozni és tartani a betegeknek és a látogatóknak egyaránt.
 • Mobiltelefonját - lehetőség szerint - kérjük, hagyja otthon, vagy csörgő hangerejét vegye minimálisra.
 • Értéktárgyat, nagyobb pénzösszeget ne tartsanak maguknál. Kérjük, küldjék haza kísérőjükkel, mert a kórház az értékekért nem vállal felelősséget.
 • A betegek a kórház területét csak az osztályvezető főorvos/kezelőorvos engedélyével hagyhatják el.
 • Kórházi ruházatban (pizsama, hálóing, papucs) az intézményt elhagyni tilos!
 • Műtétes osztályokra sem cserepes, sem vágott virág nem hozható!
 • A látogatások során hozott élelmiszert névvel, dátummal ellátva az osztályon erre a célra kijelölt hűtőszekrénybe kérjük elhelyezni.

Kérjük, ügyeljen környezete tisztaságára!
A közös helyiségek (mosdók, fürdőszobák) használata után kérjük, kapcsolja le a világítást.
Legyen tekintettel betegtársai nyugalmára. Ne zavarja az osztály csendjét, akkor az Ön nyugalmát is biztosítani fogjuk!

BETEGÉLELMEZÉS

A konyhánk azon fáradozik, hogy Önnek változatos és ízletes étkezést biztosítson. Az ételek modern konyhatechnológiával készülnek és mindenki számára hőt artó tálcán, egységesen adagolják. A vacsora minden esetben hideg élelem, meleg ételt ebédre adunk.
Tájékoztatjuk, hogy érkezésük napján ebédet és vacsorát, távozásuk napján csak reggelit kapnak, tekintettel arra, hogy az érkezés és a távozás napja egy ellátási napnak számít. Műtétes betegeink élelemmel való ellátása ettől eltér. A beavatkozás (operáció) jellegétől és időpontjától függően további étkezések is kimaradhatnak.
Valamennyi betegünk étrendjét egészségi állapotának, illetve betegségének megfelelően állítják össze, ezért kérjük, hogy egyéb élelmiszert csak az orvos véleményének, tanácsának figyelembevételével fogyasszon, illetve tartson magánál.

GYÓGYSZEREZÉS

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a felvételükkel kapcsolatos, általunk felvállalható terápiához szükséges valamennyi gyógyszerhatóanyagot biztosítja Intézményünk.
A felvételével kapcsolatban nem álló, egyéb betegségei kezelésére szolgáló, valamint egyedi gyógyszerét azonban célszerű magával hoznia. Ha nem hozza be a rendszeresen szedett egyéb gyógyszereit, úgy a nálunk rendelkezésünkre álló gyógyszerekkel fogjuk Önt ellátni a MEP állásfoglalása szerint, s ennek keretében átállíthatjuk, illetve újra beállíthatjuk a rendelkezésre álló gyógyszereinkkel.

ELBOCSÁTÁS

Betegeink kórházból történő távozásakor 2 db zárójelentést kapnak, melynek egyik példányát kérjük, hogy háziorvosuknak adják át 24 órán belül a táppénzre vétel és gyógykezelése folyamatossága érdekében. A másik példányt gondosan őrizzék meg.

Az elbocsátott betegek számára indokolt esetben az osztályos orvos házhozszállításhoz mentőt rendel.

HOZZÁTARTOZÓK TÁJÉKOZTATÁSA

A hozzátartozók a betegség lefolyásáról személyes felvilágosítást az orvostól kapnak. Telefonon tájékoztatás a titoktartási kötelezettségre való tekintettel csak a beteg általános állapotáról adható.

A betegek nyugalmának érdekében az osztályokat - a Sürgősségi Betegellátó Osztály és Szülészeti Osztály kivételével - telefonon csak 20.00 óráig szabad hívni.

Minden osztály közvetlen telefonszámmal hívható, melynek listáját az Információ menüpont Fehérgyarmati- és Vásárosnaményi telefonszámok pontja tartalmazza.

A betegek számára fenntartott visszahívható telefonok jegyzéke és hívószámai az osztályokon vannak kifüggesztve valamint az Információ menüpont Telefonkönyv pontja alatt szintén megtalálhatóak.

SZOLGÁLTATÁSOKFehérgyarmati székhely:

 • Nyilvános telefon a főbejárat mellett és a Szülészet-Nőgyógyászati Osztály előterében található (érmével működik, visszahívható és nemzetközi hívásra is alkalmas)
 • Több szobában visszahívható vezetékes telefon működik. Az érintett szobákról a főnővérnél tájékozódhat!
 • Bankjegyautomata a főbejárat mellet található
 • Újság, képeslap, bélyegárusítás a főbejárat folyosóján
 • Büfé a főbejárat folyosóján üzemel
 • Gyógyászati segédeszköz üzlet üzemel a főbejárat folyosóján
 • Szemüveg szaküzlet a szakrendelő épület 1. emeletén
 • Zártforgalmú gyógyszertár üzemel a főbejárati folyosón
 • Postaláda a főbejárat előtt található, melynek ürítése hétköznap 13.00 és 14.00 óra között történik.
 • Az intézmény éttermében, 13.00 –13.50 óra között igénybe vehető a’ la carte étkezési lehetőség is.
 • Zárt parkoló a Rehabilitációs Központ mögött található, ahonnan külső liften, illetve akadálymentes rámpán keresztül lehet bejutni az épületbe.
 • A Rehabilitációs Központ földszintjén, a Foglalkoztató szoba étkezés, tévénézés céljából is igénybe vehető.
 • A Rehabilitációs Központban igény szerint hétköznap délutánonként, és hétvégéken csoportos kirándulás a környékbeli nevezetességekhez, illetve gasztronómiai túrák, valamint egészségmegőrzéshez kapcsolódó filmek vetítése lehetséges.

Vásárosnaményi telephely:

 • Nyilvános telefon a portával szemben található (érmével működik, visszahívható és nemzetközi hívásra is alkalmas)
 • Büfé, élelmiszerüzlet, újság, bélyegárusítás a főbejárat melletti épületben
 • Gyógyászati segédeszköz üzlet az Ápolási osztály mellett
 • Zártforgalmú gyógyszertár a főépület sarkán a büfével szemben
 • Postaláda a büfé mellett található, melynek ürítése hétköznap 13.00 és 14.00 óra között történik.

Nyírbátori telephely:

 • Gyógyászati segédeszköz bolt a Betegfelvételi iroda mellett található (nyitva: hétköznapokon 8-14 óráig)
 • Büfé a szakrendelő hátsó bejáratánál található (nyitva: hétköznapokon 8-14 óráig), ugyanitt újságárusítás is történik
 • Gyógyszertár közvetlenül a szakrendelő mellett üzemel
 • Parkolásra a szakrendelő hátsó bejáratánál, illetve a szemészet, bőrgyógyászat udvarán van lehetőség