Mert van olyan, hogy férfi mellrák!

Legtöbben úgy gondolnak a mellrákra, mint egy női betegségre, pedig éppúgy jelentkezhet a férfiaknál is.  Igaz az előfordulása jóval ritkább.  Dr. Bidlek Mária radiológus főorvossal és Dr. Kovács Eszter radiológussal beszélgettünk a közvélemény számára különösnek tűnő megbetegedésről.

Mennyire gyakori a férfi emlőrák?

Hazánkban az emlőben keletkezett daganatos elváltozások egy százaléka alakul ki férfiaknál. Orvosi szempontból nincs semmi meglepő abban, hogy a férfiak emlőjében éppúgy keletkezhet tumor, hiszen mellükben ugyanúgy van mirigyállomány, mint a nőknél, így azon belül ki is alakulhatnak daganatok.

A férfiaknál a tapintható eltérések nagy részét az úgynevezett ginekomasztia (mirigyállomány szaporulata) teszi ki. Ez elsősorban hormonhatás miatt alakulhat ki, de egyéb betegség következtében létrejövő elváltozásként is szokták diagnosztizálni. A ginekomasztia során felszaporodik a férfi emlő mirigyállománya, amelyben kialakulhat a rákos daganat. Fontos azonban tisztázni, hogy a ginekomasztia önmagában nem rizikófaktor, nem hajlamosít a rákra és a ginekomasztia kialakulása nélkül is lehet daganat a férfi emlőben.

Milyen jellegű hormonális változásról van szó?

A hormonális változás jelen esetben a tesztoszteron csökkenését és az ösztrogén növekedését jelenti, azaz a szervezetben dominánsabb lesz a női jelleg, mint korábban. A magas ösztrogén hormonszint rizikófaktora az emlőráknak és növeli a daganat kialakulásának kockázatát. Hormonális változás történhet természetesen úton, de  gyógyszer mellékhatásként is jelentkezhet. Vannak ugyanis olyan készítmények, amelyek szedése eredményezhet emlő megnagyobbodást és mirigyállomány szaporulatot férfiaknál is. Az ösztrogén növekedése a prosztata daganatok kezelésének mellékhatásaként is jelentkezhet.

Milyen rizikófaktorok vannak még az ösztrogén tartalmú gyógyszereken kívül?

A férfiaknál is ugyanúgy rizikófaktor az örökletesség. Ha a családban előfordult daganatos megbetegedés akár anyai, akár apai ágon, éppúgy öröklődhet a génmutáció, és éppúgy – igaz kisebb eséllyel – okozhat megbetegedést is. Az emlőrákok egy része ugyanis genetikailag meghatározott, hiszen vannak olyan örökölhető génmutációk (például a BRCA gén mutációja ilyen), amelyek növelhetik az emlőrákban való megbetegedés kockázatát. Azok a férfiak, akiknek édesanyja vagy édesapja emlőrákban szenvedett, nagyobb valószínűséggel betegszenek meg maguk is ebben a kórban. A férfiakra is igaz, hogyha a családban volt emlőrákos megbetegedés vagy petefészek daganat, akkor rendszeresebben végezzenek önvizsgálatot, és ha bármi gyanúsat tapintanak, rögtön menjenek orvoshoz.

Van-e még olyan rizikófaktor, ami a megbetegedések kapcsán napjainkban megfigyelhető?

A ginekomasztia kialakulását az elsősorban testépítők által szedett, szteroidban gazdag adalékanyagokkal teli szerek is okozhatják. A női emlővel ellentétben a férfiak mellében a mirigyállomány csupán kivezető csövekből áll, ezért sincs olyan térfogata, mint egy női mellnek. A fent említett mesterséges adalékanyagok hatására azonban felszaporodhat a férfi emlő mirigyállománya, amelyben így könnyebben kialakulhat a rákos daganat. Tehát elmondható, hogy ezek a szerek egyértelműen növelik a daganat keletkezésének kockázatát.

Nemátalakító műtétek esetén is növekedik a kockázat?

A nemátalakító műtétek után sokkal nagyobb a daganatos megbetegedésre a kockázat, hiszen a szervezet az átalakulás során nagy dózisban kapja az ösztrogént. A magas ösztrogén hormonszint pedig rizikófaktora az emlőráknak, növeli a daganat kialakulásának kockázatát.

Van-e eltérés a női és a férfi emlőrák tünetei között?

A tünetek gyakorlatilag megegyeznek mindkét nemnél, főleg ha előrehaladottabb stádiumban van a daganat. A legáltalánosabb tünet egy fájdalmat nem okozó csomó megjelenése az emlőszövetben. Árulkodó jel lehet a mellbimbó kipirosodása, hámlása vagy a befelé fordulása is. Hámlás és kipirosodás a bőrön is jelentkezhet, ennek a bőrfelületnek a gödröcskéssé válása, ráncosodása vagy az emlő váladékozása is tünete lehet az emlőráknak. Ezek mind-mind olyan tünetek, amelyekkel feltétlenül fel kell keresni az orvost. Férfiak esetében viszont már egy egyszerű ginekomasztia is indokolja az emlővizsgálatot.

 

Forrás: Országos Egészsgfejlesztési Intézet