Önvizsgálat – a tapintás életet menthet

Minden 11. nő mellében alakul ki rosszindulatú daganat, ugyanakkor az időben felfedezett mellrákos esetek 80 százaléka gyógyítható. Ha bármilyen elváltozást, szokatlan tünetet észlel, haladéktalanul forduljon a háziorvosához vagy nőgyógyászához!

Statisztikák, amelyeken közösen kell javítanunk!

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének legfrissebb előrejelzése szerint a világon 2030-ra a rákos megbetegedések száma várhatóan 21,6 millióra növekszik, és 14 millió daganatos halál várható. A szervezet adatai szerint ma már többen halnak meg rákban, mint AIDS-ben, TBC-ben vagy maláriában összesen. Magyarországon a halálozások több mint 23 százalékát valamilyen daganatos megbetegedés okozza. Évente több mint 33000 ember hal meg valamelyik rákos megbetegedésben.

Az emlőrák a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése, évente több mint kétezren halnak bele Magyarországon. Ugyanakkor az időben felfedezett esetek 80 százaléka gyógyítható! A megelőzést szolgálja az emlők rendszeres önvizsgálata és a mammográfiás szűrés, utóbbira a 45 éven felüli magyar nők kétévente kapnak behívót.

De mi is az a mellrák?

A mellrák úgy alakul ki, hogy az emlő hámszövet sejtjeinek normális működése megváltozik, és ellenőrizhetetlen módon osztódni kezdenek. A megbetegedés azért ennyire veszélyes, mert a kóros sejtek a szervezet többi részébe is szétszóródhatnak és tovább növekedhetnek, áttétek alakulhatnak ki. Az előrehaladottabb emlődaganat először a közeli nyirokcsomókat érheti el (hónalji, mellkasi, nyaki nyirokcsomók), később a csontokat, a tüdőt, a májat, és a másik emlőt támadhatja meg.

Mik a mellrák első tünetei?

  • csomó vagy göb az emlőben, vagy a hónaljban
  • a mell formájának megváltozása
  • váladékozás a mellbimbóból
  • a mellbimbó tartós behúzódása
  • az emlő bőrének megváltozása (például új redő, vagy gödröcske megjelenése)
  • az emlő gyulladása, amikor a mell bőre pirossá, meleggé válik
  • A mellrák legtöbb esetben tapintásra érzéketlen, fájdalommentes göbök formájában jelenik meg. Érdekes módon minél inkább fáj egy csomó, annál kevésbé valószínű, hogy rosszindulatú daganatról van szó.

Hogyan kell önvizsgálatot végezni?

A mammográfiás vizsgálatnak is vannak korlátai, nem nyújt százszázalékos eredményt. Előfordulhat például gyorsan növekvő rendellenesség is, ezért nagyon fontos az emlők megismerése és a normálistól való eltérés felismerése! Erre szolgál a rendszeres mell önvizsgálat, amit 20 éves kortól ajánlanak a nőknek. Az önvizsgálat során kis, körkörös mozdulatokkal kell áttapintani a melleket.

A tapintást a menstruációs ciklus lezajlását követően kell elvégezni,  – érdemes ezt mosakodáskor, zuhanyozás közben és hanyatt fekve is végigcsinálni.

Az áttapintást kiegészíti a mellek alapos megfigyelése. A tükörben nézve lassan kell emelni a kezeket a fej fölé és közben figyelni arra, hogy nincs-e valahol egy kis behúzódás az emlő kontúrjában, ami daganatra utaló jel lehet.

 

Forrás: Magyar Tudomány; daganatok.hu