Mammográfia kisokos

Az emlőrák a nők körében a leggyakoribb daganatos megbetegedés. A felfedezésére irányuló leggyakoribb vizsgálat a mammográfia.  45 éves kor felett panaszok nélkül is ajánlott kétévente elvégeztetni a mammográfiás vizsgálatot.

Mi az a mammográfia?

A mammográfiás vizsgálat az emlők röntgenvizsgálata, amelynek segítségével időben felfedezhetők a mell rosszindulatú daganatos elváltozásai. Olyan parányi méretű daganatot is észrevesz, amely még túl kicsi ahhoz, hogy tapintással érzékelni lehessen. A vizsgálat a rejtetten fejlődő kicsi, akár 5 mm átmérőjű korai rákos elváltozást is ki tudja mutatni.

140122_5

Ér minket sugárzás a mammográfia során?

Igen, a mammográfia sugárterheléssel jár. A sugárdózis miatt azonban nem kell aggódni, mert mértéke elhanyagolható. Összehasonlításképp egy évben átlagosan nagyjából tízszer több terhelést kapunk a mindenkit egyaránt érő kozmikus – Földön kívüli – háttérsugárzásnak köszönhetően.

Mikor derül ki a vizsgálat eredménye, és mi történik utána?

A szűrővizsgálat eredményéről két héten belül értesítést kap. Ha a szűrővizsgálat eredménye negatív, akkor 2 év múlva kell megismételni a vizsgálatot. Ha a vizsgálat eredménye a normálistól eltér, akkor kiegészítő vizsgálatra lehet szükség. Ebben az esetben levélben, vagy telefonon kapnak értesítést a nők a teendőkről. Az észlelt elváltozás csak ritkán rosszindulatú, a betegség korai felismerése és kezelése teljes gyógyulást jelenthet!

 

Forrás: Országos Egészségfejlesztési Intézet