Új sürgősségi épül

Új sürgősségi osztály épül a Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdőben, a beruházás bokrétaünnepségét májusban tartották, amely egyben jelzi, hogy hamarosan már az elkészült épületnek örülhetnek az itt dolgozók, és a térségben élők. Az új részleg 531 millió forint pályázati forrás felhasználásával épül, melyet 131 millió forint értékű, pályázati támogatással beszerzendő korszerű eszközökkel is felszerelnek.
Az új épületrész a szatmári térségben egy 650 négyzetméter alapterületű új épület kialakítását, illetve 370 négyzetméter felújítását jelenti. Az osztályon 16 sürgősségi ágyat helyeznek el.

A bokrétaünnepségen jelen volt Mangol Csilla, az Egészségügyi Holding Zrt. vezérigazgatója, aki ünnepi beszédében hangsúlyozta: Az egészségügyi ellátórendszer ma nincs könnyű helyzetben, az állam, mint új tulajdonos sem bővelkedik forrásokban. Viszont számos európai uniós pályázati lehetőség van, amelyekre a kórházak pályázhatnak. A lehetőséggel élnünk kell- mondta a vezérigazgató- hiszen jelentős pénzeszközökhöz juthatunk sikeres pályázatokkal, gyakorlatilag a beruházásaink 100 %-a európai uniós pénzből valósulhat meg.


Lőrinczi János ügyvezető igazgató szerint nagy szüksége van ennek a térségnek a sürgősségi ellátás megerősítésére, hiszen a térségben jellemzően, az országos átlagtól rosszabb megbetegedési és halálozási arányok indokolttá teszik a beruházást. Az itt élők számára messze van a megyeközpont, rosszak a közlekedési lehetőségek, a betegellátás fejlesztése éppen a térség lakosainak magasabb színvonalú gyógyítását teszi lehetővé.
Dr. Tilki Attila, Fehérgyarmat polgármestere ünnepi köszöntőjében az ügyvezető igazgatóhoz hasonlóan azt hangsúlyozta, a térségben élők számára is biztosítani kell az azonnali ellátás magas színvonalon működtetett lehetőségét. Éppen ezért kiemelten fontos a Szatmár-Beregi Kórház fejlesztése, a sürgősségi ellátáshoz kapcsolódó beruházás.
Az építkezés a tervek szerint nyár végére fejeződik be, így az ősszel már az új részlegben is elkezdődhet a betegellátás.