Gyászhír - Dr. Katona Sándor

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház Fehérgyarmati Kórház és Gyógyfürdő vezetése mély megrendüléssel tudatja, hogy 2020. január 27-én életének 89. évében elhunyt

Dr. Katona Sándor,

foglalkozás-egészségügyi főorvos.

1956-ban diplomázott a Debreceni Orvostudományi Egyetemen, majd 1974-ben általános orvostanból szerzett szakvizsgát. Több mint 20 évig Nábrádon volt háziorvos. 1969-től járási tiszti főorvos is volt, melynek során mindent megtett a város és a járás egészségügyének fejlesztéséért, nevéhez fűződik az általános orvosi körzetek, gyermekorvosi körzetek és a fogászati ellátás megszervezése, gyógyszertárak megnyitása, új védőnői körzetek és a hétvégi ügyeleti ellátás kialakítása.

1979-ben a Fehérgyarmati Kórház igazgató főorvosi posztját is betöltötte. Szervezőkészségének, kitartásának köszönhetően korszerű diagnosztikai és gyógyító berendezéseket szerzett a kórház számára.

1981-től látta el kórházunkban a foglalkozás-egészségügyi szakrendelést, mellyel egyidejűleg üzemorvosi tevékenységet is végzett Fehérgyarmat Város több üzemében.

Fiatal korában aktív sportéletet élt, majd később sportmozgalmakat indított, menedzselt, szabad idejében vadászott. Lelkes és aktív közéleti személyiség volt, 1990-től 2006-ig, négy cikluson át volt tagja Fehérgyarmat Önkormányzat Képviselő Testületének és az Egészségügyi és Szociális Bizottság elnöki posztját is betöltötte.

Munkásságát számos díjjal elismerték, megkapta többek között a Magyar Köztársasági Érdemérem ezüst fokozatát, az Érdemes Orvos kitüntetést, a Magyar Vöröskereszt Érdemérem arany fokozatát. 1998-ban Fehérgyarmat Város Díszpolgára, 2017-ben Nábrád Község Díszpolgára lett. A gyógyításban végzett 60 éves szolgálatáért 2016-ban vette át gyémánt oklevelét a Debreceni Orvostudományi Egyetemen.

Katona főorvos haláláig aktív, fáradhatatlan dolgozója volt kórházunknak, személyét megbecsülés és tisztelet övezte. Munka nélkül nem tudott élni, a gyógyítás volt az élete.

Emlékét kegyelettel megőrizzük!