Megújul az Intenzív Terápiás Osztály Fehérgyarmaton

Ünnepélyes keretek között adták át a „Struktúraváltás a Szatmár-Beregi Kórházak telephelyein” című projekt keretén belül megújult Intenzív Terápiás Osztályt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház fehérgyarmati telephelyén.

Az intenzív terápiás-osztály rekonstrukciója a „Struktúraváltás a Szatmár-Beregi Kórházak telephelyein” című projekt keretén belül valósul meg. Az átépítés két ütemben zajlik, melynek mostanra az első ütemével végeztek a szakemberek.

A fehérgyarmati ITO bővítési munkálatai 100 millió forintot emésztettek fel, a korábbi 150m2-es terület a mai követelményeknek megfelelően 300 m2-re bővült. A bontási munkálatokkal együtt ez év április elején kezdődött el a kivitelezés első üteme, amely a tervek szerint haladt és összesen mintegy 100 napot vett igénybe. A fehérgyarmati telephelyen működő intenzív osztály jelenlegi alapterülete kicsi, a betegek izolálására nincs lehetőség és jelenlegi elhelyezésük mellett belső hely kiosztásuk sem optimális. Így az intenzív osztály kialakítását, felépítését tekintve nem felel meg a minimum feltételeknek. Éppen ezért egy olyan korszerű intenzív osztály kialakítására van szükség, mely a közeljövőben képes kiszolgálni az elsősorban belgyógyászati jellegű aktív intenzív kezelésre szoruló betegeket.

A projekt célja megfelelő infrastrukturális feltételek megteremtésével - az elavult épületek elbontásával, új építésével, felújítással, eszközbeszerzéssel - korszerű, a kompetenciáknak megfelelő intézmény kialakítása, melynek alapját az egyes telephelyek közötti szervezeti és funkcionális integráció adja. A fejlesztés eredményeképpen a kijelölt intézményi feladatok a telephelyi struktúrában letisztulva jelennek meg, a hatékony működést akadályozó párhuzamos szolgáltatások pedig felszámolásra kerülnek.

A beruházásnak köszönhetően javulnak a betegellátás körülményei, ezzel párhuzamosan javul a lakosság életesélye, és nő a biztonságérzete is. Előre lépés lesz a munkavégzés biztonsága, a betegek és a dolgozók komfortérzete tekintetében, valamint megvalósul a környezettudatos tervezés, mely során lehetőség nyílik az energiafelhasználás és a környezeti terhelés csökkentésére is.

A teljes projekt száz százalékos, mintegy 2 mrd forintos vissza nem térítendő uniós támogatásból valósul meg. Az építés, kiviteli terv megvalósítására 1. 117. 013.239,- Ft, eszközbeszerzésre 579.660 000,- Ft, bútorok beszerzésére 20.901.467,- Ft, míg az informatikai eszközök fejlesztésére 25. 000 000,- Ft áll rendelkezésre.