Kezdődnek a rekontsrukciós munkálatok az Északi-pólus kórházaiban

„Struktúraváltás a Szatmár-Beregi Kórházak telephelyein” című pályázat keretében kezdetét veszi a Mátészalkai Kórház rekonstrukciója és vele párhuzamosan a Fehérgyarmati Kórház Intenzív Terápiás Osztály átalakítása.

Szerdán, azaz 2014. április 02-án kezdődnek el a Mátészalkai Kórház csaknem kétmilliárd forintos rekonstrukciójával összefüggő kivitelezési munkálatok a kórház területén. A száz százalékban uniós támogatású program keretösszegéből 600 millió forintot fordítanak a mátészalkai kórház elavult műszerparkjának cseréjére és új gépek beszerzésére. Építkezések is lesznek, megújul például a mátészalkai központi műtőblokk, és átépítik a fehérgyarmati telephelyen lévő intenzívterápiás-osztályt is.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórháznak csaknem 30 milliárd forint értékű pályázati lehetősége van: az úgynevezett Északi-pólus kórházaiban elinduló fejlesztés nagyon jelentős tételnek számít ebben a pályázati portfólióban – hangsúlyozta a mátészalkai kórházban megtartott sajtótájékoztatón Mangol Csilla, az intézmény főigazgatója. A 2014-2020 közötti uniós fejlesztési ciklusban a tervek szerint Mátészalkán főként a műtétes szakmák kapcsán szükséges a több száz millió forint értékű beruházásokat megvalósítani, a fehérgyarmati kórházban pedig a meglévő rehabilitációs vonal erősítése a cél.

Szondi Zita főigazgató-helyettes a beruházással kapcsolatban elmondta, az 1930-as évek elejétől, pavilonrendszerben működő kórház már nem felel meg az elvárásoknak, eszközei elavultak. A Társadalmi Infrastruktúra Program (TIOP) keretében elnyert pályázat során egyszerűsítik a betegutakat, központi betegirányítási rendszert alakítanak ki, sebészeti- és belgyógyászati járóbeteg-szakrendeléseket indítanak, emelik a fekvőbeteg-osztályok komfortfokozatát és teljesen akadálymentesítik a kórházat.

A beruházás első ütemében Mátészalkán korszerűsítik a központi műtőt, megújul a sebészeti és radiológiai eszközpark, ultrahang készüléket vásárolnak, és lecserélik a központi sterilizáló műszereit, valamint a felújításnak köszönhetően Fehérgyarmaton 300 m2-re bővül az intenzív osztály – ismertette Szondi Zita. A projekt eredményeképpen jelentősen javulnak majd a dolgozók munkakörülményei is.