Határon innen és túl, magyar-román-ukrán egészségügyi találkozó Fehérgyarmaton

A Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő vezetése a Tudományos és Oktatási Bizottsággal valamint az Ápolásfejlesztési Munkacsoporttal november 16-án rendezte meg 5. alkalommal a "Határmenti régiók egészségügyi dolgozóinak találkozóját". Ebben az évben a találkozó résztvevői körét Kárpátaljai partnereink mellett, Nagyszőlősi Járási Kórház, Beregszászi Járási Kórház, sikerült kibővíteni romániai, nevezetesen Szatmárnémeti delegációval és Nagybánya Kórházának küldötteivel.

A találkozó fővédnöke Gál Ilona, az Egészségügyi Minisztérium Közgazdasági Szakállamtitkára volt, aki a találkozó megnyitó beszédében kiemelte a határon átívelő szakmai együttműködések, közös programok, fejlesztések fontosságát, melyeket uniós pályázatok is támogatnak. Dr. Vojnik Mária, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának tagja a partnerkapcsolatok fontosságának hangsúlyozása mellett kiemelte a kórház ez irányú elkötelezettségét, mely évek óta megnyilvánul a találkozó megszervezésében is. "Példaértékű és követendő" - ezeket a szavakat fűzte Kozma Péter, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke a találkozóhoz. A jelenlévőket dr. Tilki Attila, Fehérgyarmat Város polgármestere, Jüttner Csaba, Vásárosnamény Város polgármestere és Nyírbátor Város képviseletében Németh Attila alpolgármester köszöntötte.

A külföldi vendégek nevében Vulciu Aurelia a Szatmárnémeti Megyei Kórház menedzere, dr. Palicskó Mihail a Nagyszőlősi Járási Kórház főigazgatója, és dr. Males Volodimir Ivánovics a Beregszászi Járási Kórház főigazgató-helyettese köszönte meg a meghívást. Dr. Vadász Mária, az intézmény főigazgatója a határon túli kórházak dolgozóival kialakított, évről évre erősödő szakmai és baráti kapcsolat fontosságát emelte ki és örömét fejezte ki a kárpátaljai kapcsolatok mélyülése mellett kialakult romániai kapcsolatok miatt. Köszönetet mondott a szervezőknek és a támogatóknak.

A szakmai részt megelőzően dr. Vadász Mária főigazgató ismertető előadást tartott a "Nyírbátori Szakrendelő jövőképe az egészségügyi reform kapcsán" címmel. A szakmai program keretében új eljárásokról, technikákról kaphattak információt a jelenlévők. Rendkívül érdekes és szépen illusztrált előadásokat hallhattak határon innen - túli kórházak orvosaitól, szakdolgozóitól. Olyan új módszerről kaphattak tájékoztatást, mint például a hazánkban még ismeretlen Vojta-módszer. A referáló előadások keretében kardiológiai témában ismerkedhettek meg új eljárásokkal, eredményekkel, köszönhetően a DEOEC Kardiológiai Intézetéből érkező előadók, dr. Szerafin Tamás egyetemi docens és dr. Kőszegi Zsolt adjunktus prezentációjának.

A találkozó zárásaként dr. Szőke József, az intézmény orvos-igazgatója, a Tudományos és Oktatási Bizittság elnöke foglalta össze a napot, majd dr. Vadász Mária főigazgató a következő évekről ejtett szót. A jövőre nézve megfogalmazták a következő találkozók újításait, melyek szerint 2008-tól minden jelen lévő intézmény 20 percben bemutatkozik és külön csoportokat alkotva mélyebb ismeretekre is szert tesznek egy-egy szakterületen belül.<br />A szakmai részt lezárva meglepetés sorsoláson is részt vehettek a jelenlévők, akik között a főtámogató Siemens csoport jóvoltából értékes nyeremények találtak gazdára. Az estet állófogadással egybekötött baráti beszélgetés zárta.

A szervezők ezúton is köszönik a támogatók felajánlásait.