Informatikai fejlesztések Intézményünkben

A HEFOP-4.4.1.-P.-2004-07-0004/4.0 pályázat során elnyert 134 millió forint vissza nem térítendő támogatásnak - hosszú előkészítés és pályázati szakasz, bevezetési tesztelés után - immár gyakorlatban is használható eredményei vannak<br />A szeptember 1-i átállással az alábbi új lehetőségek nyíltak meg: szélesebb körű adatbeviteli lehetőségek és a jobb visszakereshetőség, a precízebb jogszabálykövetés vagy éppen a szélesebb felhasználói döntéstámogatás.

Lehetővé válik a receptnyomtatás, egyszerűbbé válik a sorszám alapján történő betegbehívás, mindenki számára elérhetővé válik a számítógépes betegelőjegyzés - ide értve a háziorvosokat is.

A korábbi néhány hónapban a monitorok és számítógépek, nyomtatók fokozatos cseréje zajlott a munkahelyeken. Fejlesztettük a telephelyek közötti rádiós kapcsolatot, a hálózati biztonságot, a sebességet új hálózati csomópontok kialakításával, az optikai hálózat és más hálózatszakaszok fejlesztésével.

A nyertes Meditcom Kft. partereivel együtt hónapokon keresztül készítette elő az informatikai rendszer fejlesztés központi elemét, az új medikai rendszert. Az eddig használt Medcom szoftvert korszerűbb megoldásra cseréltük. A Meditcom rendszere grafikus felületet ad - ami kezdetekben inkább szokatlan mint kényelmes. A gyakorlás és a használat során azonban a dokumentáció sebessége meg fogja haladni a korábbi rendszerét.

<strong>A fejlesztés adatokban:</strong> Új számítógépek: FujitsuSiemens P5710 és monitorok FujitsuSiemens 17" LCD - 210 db Új nyomtatók: Xerox 3428D kétoldalas lézer - 130 db; Xerox 3117 lézer - 20 db Új szerverek: FujitsuSiemens TX200 (dual XEON CPU) - 3db Új hálózati elemek: 16-szor gyorsabb rádiós kapcsolat Fehérgyarmat és Vásáronamény között! ; 3000m hálózati kábel, 60 új végpont, hálózati szekrények és tüdőgondozók optikai kábeles bekötése; 19 db új switch Új szünetmentes tápegységek - 7 db Digitális diktafon - 30 db Hordozható számítógép - 10 db

Rövidesen az integrált medikai rendszer részévé válik a tüdőgondozó és a pathologia is, nem különben a foglalkozás-egészségügy. A fehérgyarmati és vásárosnaményi párhozamos bevezetés után Nyírbátorban is ezzel a rendszerrel váltjuk le a jelenlegi rendszert. A szorosan vett medikai rendszer mellett megújul az osztályos gyógyszergazdálkodás szoftvere is, mely rövidesen a betegszintű gyógyszerezést is lehetővé teszi. Újult a jelenlét nyilvántartó szoftver, mely szükségtelenné teszi az eddigi papír alapú, kettős adatvezetést. Ezt kártyás beléptető megoldás is kiegészíti rövidesen. A vizitdíj rögzítését a gazdasági szoftver és a medikai rendszer integráltan oldja meg a továbbiakban, visszaszorulnak a papír nyugták.

Összefoglalva csökkennek a nyomtatási teendők, a számítógépes nyilvántartás és megrendelés lehetősége tovább terjed. A rendszer hangolása a felhasználói igények, az ésszerűség és szakmai szabályosság mentén most is folyik. Nem kevés türelmet kívánnak a betegellátástól a korai nehézségek. Nem csak elviselni szükséges a hibákat, hanem aktív közreműködésükkel, hibajelzéseikkel, véleményükkel kell segíteni a helyes fejlesztési irányt. A vártnál és a korábbi rendszer átállítások során tapasztaltnál kisebb fennakadásokkal járt, valamint komoly fegyvertény, hogy a korábbi rendszerből áthozott adatokban veszteséget nem szenvedtünk el.

(Pokaraczki Tamás - informatikai osztályvezető)