A Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő az első MEES 1.0 standardrendszer szerint tanúsított egészségügyi intézmény

Intézményünkben május 21-én, 22-én, és 23-án, a fehérgyarmati központban, a vásárosnaményi telephelyen, illetve az általunk működtetett nyírbátori szakrendelőben auditálás történt. A minőségellenőröket a három nap folyamán Dr. Havacs Ildikó főorvosnő, KIR-MIR vezető kísérte végig.

Örömünkre szolgál, hogy a Nyírbátori Szakrendelő, amely tavaly augusztus 1.-től tartozik a fehérgyarmati székhelyhez, is méltóan helyt állt, hiszen a járóbeteg ellátás, a diagnosztika, és a hozzájuk tartozó háttérszolgáltató egységek működése is megfelelt a minőségügyi előírásoknak.

Intézetünk 2000. óta folyamatosan arra törekszik, hogy eleget tegyen a különböző tanúsítványok feltételrendszerének, mindezt sikerrel. Rendelkezünk az ISO 9001:2000 és a fekvőbeteg-ellátás nemzeti standardrendszerével (Kórházi Ellátási Standardok), a KES-sel. Ezeken felül a kórház a környezettudatos és felelős társadalmi szereplőként elkezdte az ISO 14001:2004 szabvány szerinti környezetirányítási rendszer bevezetését és ezzel párhuzamosan a járóbeteg-ellátás minőségének javítása érdekében az Egészségügyi Minisztérium által megjelentetett Járóbeteg Ellátási Standardok (JES) követelményei szerint fejlesztette a működési és dokumentációs rendszerét.

A proaktív magatartásának köszönhetően az intézetvezetést nem érte váratlanul az új egységes egészségügyi standardrendszer (Magyar Egészségügyi Ellátási Standardok /MEES 1.0) ez év februári megjelenése. Az új standardgyűjtemény folyamatszemlélettel kíséri végig a betegek útját az alapellátástól a fekvőbeteg ellátásig, magába foglalva a KES és JES standardokat, megfogalmazva a minőségi ellátás feltételrendszerét. A folyamatosan aktualizált és előkészített rendszer készen állt tehát arra, hogy egy egyszerű megfeleltetéssel, azaz kódolások összerendelésével a MEES 1.0 standardok szerint is tanúsíthatóvá váljon. Ez a gyakorlat lehetővé tette, hogy a Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő országosan elsőként büszkélkedhessen az EMI-TÜV Bayern Kft. által kiállított ISO 9001:2000, ISO 14001:2004 és MEES 1.0 követelmények integrált teljesülését igazoló tanúsítvánnyal.