50 éves a Vásárosnaményi Kórház

A Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő 2008. október 10-én tartotta meg a Vásárosnaményi Kórház 50 éves jubileumi ünnepségét a vásárosnaményi Esze Tamás Művelődési Központ színháztermében. Az ünnepség kezdetén Iványi Tamás karnagy vezetésével a helyi Liszt Ferenc Vegyeskar dalcsokra köszöntötte a résztvevőket. Az énekkar előadását dr. Győrffy Ernő főorvos úr Érted van című verse követte, melyet Filep Aurél szavalt el.

Fél évszázaddal ezelőtt 80 ággyal, s mindössze két "mindenes" orvossal - egy bel- és egy gyermekgyógyásszal - kezdte meg működését Bereg fővárosában a kórház, mely ma a fehérgyarmati székhelyű Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő telephelyeként működik - foglalta össze dióhéjban a vásárosnaményi kórház történetét dr. Vojnik Mária, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára. A jubileum kapcsán kiemelte, hogy a címzett támogatásból felújított és bővített intézmény ma 162 ággyal - ezen belül az oly fontos sürgősségi betegellátással - áll a beregiek rendelkezésére. Államtitkár Asszony a jövővel kapcsolatban elmondta, hogy a jelenlegi egészségügyi intézmények - így a Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő is - számíthat további segítségre, hiszen számos leendő forrás irányul majd a rehabilitáció, járóbeteg ellátás, műszerezettség fejlesztésére és az orvosi-, szakdolgozói továbbképzésekre is.

Jüttner Csaba polgármester ünnepi beszédében méltatta azokat a dolgozókat, akik elindították az intézményt 50 évvel ezelőtt, és a szakmai sikerek mellett kiemelte: a kórháznak ma már nem kell küzdenie a túlélésért, a fennállásért. "Köszönet illeti az itt dolgozókat az elvégzett munkájukért" - fejezte be köszöntőjét a polgármester.

A fenntartó nevében Borkó Károly, a Megyei Közgyűlés Egészségügyi Bizottságának alelnöke úgy fogalmazott: a modern kor embere sem megszületni, sem élni, sem pedig meghalni nem tud kórház nélkül. A rendelkezésre álló lehetőségek szerint a Közgyűlés további támogatásáról biztosította a jelenlévőket az alelnök. Az ünnepi köszöntők után a "visszatekintőben" dr. Szabó István telephelyi orvosvezető, dr. Mátyás Lajos osztályvezető főorvos, valamint dr. Vadász Mária főigazgató szólt a kórház múltjáról.
Az ünnepség után a kórház jelenét bemutató és múltját felelevenítő kiállítást tekinthettek meg a résztvevők emlékezve az együtt töltött időszakra.

A Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő ezúton köszöni a támogatók hozzájárulását! Kiss B-Ker Kft., EVIKER Kft., Bittner Kft., BEREG-SIBA Bt., Kárpát-hús Kft., Forrás Klub