VI. Határmenti Régiók Egészségügyi Dolgozóinak Találkozója

A Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő Tudományos és Oktatási Bizottsága 6. alkalommal rendezte meg a Határmenti Régiók Egészségügyi Dolgozóinak Találkozóját november 7-én a fehérgyarmati székhely orvosi könyvtárában. A rendezvényre Fehérgyarmat-Vásárosnamény-Nyírbátor városok és vonzáskörzetük háziorvosain kívül meghívást kaptak a határon túli intézmények közül a Nagyszőlősi Járási Kórház, a Beregszászi Járási Kórház és megtisztelték az Intézmény dolgozóit a Kárpátaljai és Nagyszőlősi Egészségügyi Szolgálat vezetői is.

A megnyitót dr. Vojnik Mária, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára tartotta, aki miután ismertette a kormány jelenlegi egészségügyi politikáját, megnyugtatta a jelenlévőket, ha a közalkalmazotti bértábla nem is növekszik majd a következő évben, a közvetlenül a betegágy mellett dolgozóknak valamilyen formában többletet tudnak nyújtani. A jelenlegi helyzet mellett Államtitkár Asszony kiemelte, hogy az Európai Uniós forrásokból 62,88 milliárd Forintra lehet számolni 2009. évben, melyekből elsősorban az alábbi célokra nyerhetőek el támogatások: népegészségügyi célok, egészségfejlesztő programok, szűrőprogramok, prevenciós feladatok, szervezeti átalakítási, képzési, átképzési, humánerőforrás célok, járóbeteg ellátásra, 1 napos sebészet kialakítására, ambuláns ellátás szerkezetének javítására.

A megnyitót követően dr. Tilki Attila a térség országgyűlési képviselője, Fehérgyarmat Város polgármestere, Jüttner Csaba Vásárosnamény Város polgármestere és Balla Jánosné a Megyei Közgyűlés Európai Integrációs és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának elnöke, egyben Nyírbátor Város polgármestere köszöntötte a jelenlévőket. A határon túlról érkezők nevében dr. Kuzmyk Volodymyr Nikolajevics, a Kárpátaljai Egészségügyi Szolgálat igazgató-helyettese, dr. Palicskó Mihail, a Nagyszőlősi Járási Kórház főigazgatója valamint dr. Zsetvai Magdolna, a Beregszászi Járási Kórház igazgató-helyettese üdvözölte a résztvevőket.

A köszöntőket követően dr. Vadász Mária, a Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő főigazgatója elevenítette fel az eddigi közös találkozásokat. „2002 óta összesen közel 100 előadás hangzott el a határmenti találkozásokon több száz résztvevő előtt. Mindez bizonyítja, hogy nagy igény van a határ kétoldalán élők találkozásaira”- emelte ki a Főigazgató Asszony előadásának végén, reménykedve, hogy a közelmúltban „Határmenti egészségügyi vezetők együttműködésének fejlesztése” címmel benyújtott projektre hamarosan pozitív választ kap az Intémény.

A találkozó tudományos részét megelőzően a szervező bizottság lehetőséget biztosított a meghívott kórházak menedzsmentjeinek intézményük bemutatására, melyekhez társult a Kárpátaljai Egészségügyi Szolgálat munkájának ismertetője is.

A tudományos rész alatt a jelenlévők hazai és külföldi orvosok, szakdolgozók előadásait hallgathatták meg, nemcsak a két ország egészségügy ellátásáról, hanem pl. dr. Sértő-Radics István tiszabecsi háziorvos az Egyesült Királyság sürgősségi betegellátásból nyert tapasztalatairól is beszámolt.
A tudományos napot fogadással egybekötött baráti beszélgetések zárták.

A szervezők ezúton is köszönik a támogatók felajánlásait!