Elnöki tájékoztató a Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdőben

Újabb lépéséhez érkezett a megyei fenntartású kórházakat érintő átalakítás. A Megyei Közgyűlés április 29-i ülésén meghozott döntés értelmében október 1-jén megalakul a Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft, melynek ügyvezető igazgatói feladatait Lőrinczi János, jelenlegi gazdasági igazgató-helyettes látja majd el.

Többek között erről, valamint a következő időszak feladatairól, a dolgozókat érintő technikai átállás lépéseiről tartott május 26-án tájékoztatót a kórház mindkét telephelyének dolgozói számára Seszták Oszkár, a Megyei Közgyűlés elnöke.

Dr. Vadász Mária főigazgató köszöntötte a megjelent kórházi alkalmazottakat, majd grafikonokon keresztül szemléltette az intézmény jelenlegi pénzügyi helyzetét.

Az elmúlt két hét alatt számos adminisztratív munkával szembesültünk – kezdte beszédét Lőrinczi János gazdasági igazgató-helyettes, majd tájékoztatta a dolgozókat arról, hogy a Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. cégbírósági bejegyzése megtörtént. Elmondta, hogy június 2-től kiosztásra kerülnek kft-be történő átlépéshez szükséges iratok, melyeket az átvételtől számított 15 napon belül vissza kell juttatni a Munkaügyi Osztályra. Bizakodását fejezte ki a tekintetben, hogy minél több dolgozó átlép a Kft-be és folytatja eddigi munkáját. Felhívta a figyelmet arra, hogy aki nem juttatja vissza határidőben a nyilatkozatát, annak a válaszát nemlegesnek fogják tekinteni.

Seszták Oszkár, a Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte, hogy a megyei kórházak átalakulásának döntését megelőzően is két cél lebegett a közgyűlés előtt: egyrészt a betegellátás magas színvonalának megőrzése, esetleg fejlesztése, másrészt a munkahelyek megtartása. Ezekkel a gondolatokkal összefüggésben dr. Kiss Zoltán Tamás, a Holding vezérigazgatója kiemelte, hogy külön kell választani az integráció és a pénzügyi, gazdasági stabilizáció folyamatát. A jelenlegi gazdasági helyzet miatt azonnal el kell kezdeni a stabilizációt, mellyel összefügg az integráció. Ez utóbbi eredményét azonban fél-másfél év múlva érezhetik a dolgozók, hiszen az átalakulás során meghozott döntések a kórházak továbbfejlődésének garanciáját is jelentik.

Dr. Varga Ákos ügyvéd ismertette a dolgozókkal a kiosztásra kerülő dokumentum-csomagok általános tartalmát, felhívta a figyelmet a határidők pontos betartására. A fórum végén a dolgozók kérdéseket tehettek fel, illetve tájékozódhattak a Kollektív Szerződés egyes elemeiről, illetve a szakszervezet helyi képviselői is biztosították a jelenlévőket a konstruktív szellemben készülő dokumentum előnyeiről.