Megrendeztük a II. Nyírbátori Szakrendelői Napot

A Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő Nonprofit Kft. Tudományos és Oktatási Bizottsága ez év október 17-én rendezte meg a II. Nyírbátori Szakrendelői Napot a nyírbátori Kulturális Központban. A két évvel ezelőtt, hagyományteremtő céllal indított konferenciára meghívást kaptak Fehérgyarmat, Vásárosnamény, Csenger, Nyírbátor és vonzáskörzetük háziorvosai, gyógyszerészei, szakdolgozói, védőnői, valamint a Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő Nonprofit Kft. szakorvosai, szakdolgozói.

A tudományos napot dr. Vojnik Mária, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára nyitotta meg, aki kiemelte, hogy az alapellátás legfontosabb része a járóbeteg-ellátás, hiszen a szakrendelők egyben virtuális kapuként is szolgálnak: itt találkozik először a páciens esetleges betegségével. Az államtitkár többek között beszélt arról is, hogy a járóbeteg szakellátásnak nem pótolható jelentősége van, mivel a szakrendelőben dolgozó orvos tudásával és a rendelkezésre álló eszköztárral segíti a diagnózis felállítását, a legoptimálisabb konzíliumot adja az alapellátónak, tudását pedig a betegnek azért, hogy a gyógyítás optimális irányát és mértékét megkaphassa a páciens. Dr. Vojnik Mária említést tett a regionális fejlesztési tanácsoknak és az ún. társadalmi infrastrukturális operatív programnak köszönhetően megújuló szakrendelők fontosságáról, valamint tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az október 16-án megjelent kormányrendelet tartalmazza az év hátralévő részében kiosztásra kerülő többletforrásokat, valamint a finanszírozásban bekövetkező változásokat is. Seszták Oszkár a Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében kiemelte többek között a szakrendelői munka jelentőségét, illetve a pályázatoknak köszönhetően felújításra került szakrendelők fontosságát. Az elnök országos szinten példanélkülinek nevezte az október 1-én bekövetkezett és a haladást szolgáló megyei egészségügyi ellátás átalakítását.

Balla Jánosné, Nyírbátor Város polgármestere köszönetét fejezte ki a Nyírbátori Szakrendelőben dolgozó kollektívának három éves munkájukért. „Nyírbátor is részese az Észak-Alföldi Operatív Programnak – folytatta a polgármester, majd hozzátette – hogy ennek keretén belül mintegy 800 millió Ft forrásból megújul a szakrendelő”. Az épületek felújításán kívül az akadálymentesítés is megtörténik, valamint új szakrendelések indulnak meg és a Nyírbátori Szakrendelő nappali kórházi ellátást is biztosít a térség és a város mintegy 50ezer lakosa számára.

Lőrinczi János, a Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója beszédében kiemelte, hogy az október 1-jei átalakulástól függetlenül a későbbiekben is jelentős hangsúlyt kapnak a hagyományos kórházi szakmai rendezvények. Az ügyvezető igazgató köszöntötte a Határmenti egészségügyi vezetők együttműködésének fejlesztése elnevezésű projekt kárpátaljai résztvevőit is, akik workshop keretén belül látogattak el a konferenciára.

A tudományos napon meghívott előadóként vett részt dr. Vadász Mária, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségügyi Szervezési és Szolgáltató Holding Nonprofit Zrt. stratégiai főigazgatója, aki a megye egészségügyi stratégiájáról, jövőképéről és Nyírbátor térség fejlesztéséről tartott előadást. Több mint 200 fő regisztrálta magát a rendezvényre, melyen a 13 előadó a szakrendelői munka komplex és integrált szerepkörét emelte ki az általános ismeretektől kezdve a klinikailag tanulságos esetek bemutatásáig. A konferencia résztvevői az előadások szüneteiben a szponzorok standjain bővíthették ismereteiket, ápolhatták a már meglévő kapcsolatukat.

Összességében elmondható, hogy egy kiváló szakmai nap mögött vagyunk, melynek keretében számos új baráti és szakmai kapcsolat kialakítására volt lehetőség. A résztvevők elmondása szerint szükség van a környéken hasonló konferenciákra, így nem megalapozatlan az intézmény hagyományteremtő szándéka.

A tudományos napot szórakoztató, kulturális programmal zárták a szervezők, melynek keretén belül fellépett Lakatos Zoltán a 80-as 90-es évek slágereivel, majd a résztvevők Illés Imre klarinét művész előadásában Johannes Bhrams V. magyar tánc, Horovitz Szonáta II. tétel és a Monti csárdás műveket hallgathatták meg Fercsik Viktor zongora művész közreműködésével. A napot a Street Dance School Tánciskola fehérgyarmati csoportjának fellépése zárta.

A Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő Nonprofit Kft. vezetése ezúton is köszöni a Sanofi-aventis Zrt., Roche (Magyarország) Kft., Teva Magyarország Zrt., GlaxoSmithKline Kft. KRKA Magyarország Kft., Pfizer Kft., Merck Kft., Gerontex Kft., Rehab Kelet Kft., Sipos Cukrászda, Csekő Kávéház felajánlását valamint a Kulturális Központ vezetésének, munkatársainak önzetlen segítségét!