Új szakrendelések, rákszürési program

Nyírbátor és térsége háziorvosai, valamint védőnői számára tartott konzultációt augusztus 29-én a Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő főigazgatója és szakmai vezetése a Városháza Dísztermében, a Nyírbátori Szakrendelő jövőbeni működtetéséről. A nagy érdeklődést az is mutatta, hogy a meghívott 26 háziorvos és 23 védőnő csaknem teljes számban megjelent.

A konzultáción Balla Jánosné polgármester elmondta, hogy az önkormányzat kiemelt feladatának tekinti a jövőben a szakrendelő épületének rekonstrukcióját, melyhez rövidesen pályázatot kívánnak benyújtani. A szakmai találkozó célja az újonnan induló szakrendelések és azok vezető orvosainak bemutatása, valamint a szakmai program, benne a területi rákszűrési program ismertetése volt. Lehetőség adódott a háziorvosok és védőnők számára, hogy a nyírbátori szakrendelésekkel kapcsolatban kérdéseket és javaslatokat fogalmazzanak meg, ezzel is elősegítve az eredményes szakmai együttműködést.

A jelenlévők örömmel fogadták dr. Vadász Mária főigazgató bejelentését, mely szerint szeptember 1-től az eddig működő szakrendeléseken kívül kardiológia szakrendelés is lesz kedden és szerdán; ortopédia (ultrahangos csípőszűrés is - csecsemőknek ), továbbá rehabilitációs szakrendelés gyógyászati segédeszköz felírással, méretvételezéssel. Audiológia (hallásvizsgálat, hallókészülék rendelés, kipróbálás és illesztés) szintén szerdán; míg diabetológia (cukorgondozás, speciális inzulin és vércukormérő felírás) szerdán és csütörtökön, onkológia szakrendelés keddi napokon. A mindennapos általános nőgyógyászati rendelések mellett a terhesek genetikai UH vizsgálatára hétfőn, szerdán és pénteken lesz lehetőség, speciális nőgyógyászati szakrendelés (gyermeknőgyógyászat, menopausa, osteoporózis, stb) minden pénteken elérhető. Az újonnan induló szakrendeléseket a fehérgyarmati székhelyű Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő orvosai tartják.

Bejelentették azt is, hogy immár főállású orvosa van a tüdőgondozónak, ahol szeptember 4-től minden nap lesz rendelés és allergológiai vizsgálat. Tájékoztattak arról is, hogy rendelési nap kiesése nélkül sikerült megoldani a pszichiátriai szakrendelő továbbműködését, mely dr. Papp István pszichiáter főorvos váratlan halála miatt vált szükségessé. A védőnők a szakorvosi kiszállási terv ismeretében kaptak tájékoztatást arról, hogy indul a méhnyak rák megelőző területi rákszűrési program is, mely a megyében csak a nyírbátori térségben nem volt eddig megoldott. A főigazgató elmondta, hogy valamennyi szakrendelésre megkapták a szükséges ÁNTSZ engedélyt és az OEP finanszírozási szerződéseket is megkötötték. Ennek előfeltétele volt az a gép-és műszerfejlesztési, karbantartási és szakember biztosítási program, melyet a kórház hajtott végre az elmúlt egy hónapban. Ezen kívül komoly erőfeszítéseket kellett tenni azért is, hogy a hiányzó tárgyi eszközök, a rend és tisztaság, valamint a személyzet dokumentumai a szűkre szabott határidőn belül rendelkezésre állhassanak. A közeljövő tervei között szerepel az informatikai rendszer korszerűsítése, a kartonrendszer megszüntetése, a RTG-UH részleg fejlesztése, neurológiai szakrendelés és sportorvosi tevékenység biztosítása. A szakmai munka színvonalának emelése és a betegelégedettség javítása érdekében minőségügyi rendszert építenek ki és vezetnek be.

/Forrás: Impulzus szeptemberi száma/