Végéhez érkezett az egy éves projekt

Határmenti egészségügyi vezetők együttműködésének fejlesztése elnevezésű projekt záró konferenciáját tartották 2010. március 4-5-én a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségügyi Holding Nonprofit Zrt. tagkórházában, a Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő Nonprofit Kft. fehérgyarmati székhelyén.

A pályázat finanszírozására a kórház közel 19 millió forintot nyert az EGT & Norvég Finanszírozási Mechanizmus támogatásával és a Magyar Köztársaság társfinanszírozásával.

A projekt célja a Nagyszőlősi Járási Adminisztráció Egészségügyi Osztálya és a szervezet egészségügyi vezetői, orvosai közötti kapcsolatrendszer, valamint a hosszú távú együttműködés megerősítése volt. A kárpátaljai partnereknek a 8 megrendezett konferencia során lehetőségük adódott megismerni az európai minőségügyi szabványokon alapuló betegellátást, az intézményi menedzsment eszközeit és módszereit, valamint a magyar egészségbiztosítási rendszer működési és finanszírozási jellemzőit.

A március 4-i szakmai napon olyan előadásokat hallgathattak meg a résztvevők, amelyek az egészségügyi intézmények ellátásához szorosan kapcsolódnak, úgymint az orvos szakma, ápolás szakma, illetve a belső ellenőr tapasztalatainak köszönhetően, a háttérszolgáltatás „világát” is megismerhette a hallgatóság.

A március 5-i záró-rendezvényen dr. Vojnik Mária, az Egészségügyi Misztérium államtitkára az Európai Uniós fejlesztéseket mutatta be köszöntőjében, kiemelve az Észak-Alföldi Régióban elérhető lehetőségeket. Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő, Fehérgyarmat Város polgármestere köszöntőjében kiemelte, jelen pályázatnak a későbbiekben nemcsak egészségügyi vonatkozású előnyei valósulhatnak meg, hanem egyéb, elsősorban a térségekkel kapcsolatos előrelépésekre is számítani lehet. A polgármester külön kitért a fehérgyarmati kistérség és a Beregszászi Járás között már meglévő és a Nagyszőlősi Járással tervezett kapcsolat fontosságára.

A VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft., mint a projekt támogatás közvetítő szervezete képviseletében Konczné Varga Anikó, a Mátészalkai Területi Iroda mb. irodavezető-helyettese ismertette a Határon átnyúló együttműködés fejlesztése a magyar-ukrán határtérségben elnevezésű projektet, annak célját. Kiemelte, hogy a Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő Nonprofit Kft. pályázata egészségügyi vonatkozásban egyedülálló volt a kihirdetést követően.

Igor Boriszenko, a Nagyszőlősi Járási Adminisztráció Egészségügyi Szolgálatának igazgatója a kárpátaljai partnerek üdvözletét hozta, majd hangsúlyozta, hogy jelen projekt is bizonyította, határok nincsenek. A köszöntőket Lőrinczi János, a Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója zárta, aki azon túl, hogy összefoglalta a pályázat legfontosabb céljait, köszönetet mondott többek között a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. Mátészalkai Területi Iroda munkatársainak a pályázat írása és megvalósítása során nyújtott segítségükért.

A nap során több előadás is elhangozott, melyek a határokon túlnyúló kapcsolatok fontosságára hívták fel a figyelmet, illetve a szervezők – kárpátaljai partnerekre gondolva – összegyűjtötték azokat a témákat, amelyek iránt a legnagyobb érdeklődés mutatkozott a pályázat egy éve alatt. Az Egészségügyi Holding Zrt. vezérigazgató helyettese, Dr. Pikó Károly előadásában a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egészségügyi intézményeinek együttműködéséről tájékoztatta a résztvevőket, illetve az európai szinten is egyedülálló új szervezeti forma előnyeire hívta fel a figyelmet. A szakmai programot fogadás és baráti tanácskozás zárta, ahol dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő, polgármester pohárköszöntőjében kiemelte a már említett egészségügyi szervezet fontosságát és a két ország között meglévő kapcsolat fejlődésének további lehetőségét.