Légzésrehabilitáció

Bemutatkozás

Profil

A pulmonológiai rehabilitáció célja a légzéskárosodás tüneteinek és kórélettani komplikációjának javítása és megtanítani a beteget saját, mindennapi életének optimális kivitelezésére.

A pulmonológiai rehabilitáció hatékonysága azon alapul, hogy a légzésrokkantak csökkent teljesítménye többnyire nem csupán a tüdőbetegségből, hanem a társbántalmakból, ill. dekondicionálódásból adódik, melyet ha felismerünk, sikeresen kezelhetünk.

A légzéskárosodott betegek közül azok az ideális jelöltek, akik tüdőbetegségük miatt functionalisan limitáltak ugyan, de a standard gyógyszeres th. mellett egyensúlyban vannak, nincs más súlyos betegségük, képesek és hajlandók is tanulni a betegségükről és kellően motiváltak, hogy időt és fáradtságot szenteljenek a komplex programban való részvételre. Ennek domináns része a légzőtorna és mellkasi fiziotherapia, kontrollált légzési technikák elsajátítása mellett a terheléses tréning, mely állóképesség- és erő-fejlesztő.

A tréninggel kívánatos elérni egy olyan edzettségi állapotot, melynek során nagyobb erőkifejtés mellett a teljesítmény élettani paraméterek a nyugalmi értékekhez képest megemelkednek ugyan, de közel állandó szinten tarthatók, ezáltal a beteg a dyspnoe kellemetlen érzésével szemben deszenzibilizálódik és nagyobb fizikai teljesítményre képes.

A program elsősorban a functionálisan limitált COPD-s betegcsoportot célozza meg, de az egyéb pulmonalis megbetegedés - asthma bronchiale, cystás fibrosis, interstitialis tüdőbetegség, prae- és postoperatív állapotok, mellkasfali betegségek (Kyphoscoliosis, Bechterew), neuromuszkuláris betegségek válogatott esetei (pl. n. phrenicus paralysis) is programba veendők.

Cél az, hogy rokkanttá nyilvánítás előtt a légzőszervi betegek rehabilitációs szakvizsgálatban és programban részesüljenek.

A betegkiválasztást követően állapotfelmérés, terhelési tolerancia megítélése, napi aktivitás és életminőség kérdőíves felmérése után egy rehabilitációs team (szakorvos, gyógytornász, pulmonológiai szakasszisztens, dietetikus, szociális munkás és családtag) a részletesen és folyamatosan tájékoztatott aktív beteggel végezze el a kívánt tevékenységeket.

Ellátandó feladatok

A Légzésrehabilitáció feladata részben diagnosztikus (pl.: terhelés indukált asthma), részben állapotfelmérés. A rokkantság fokának megállapítása ill. a tréning tervezése, annak eredményességének lemérése.

Történet

A Légzésrehabilitációs Osztály, önálló osztályként 2007. április 01-vel kezdte meg működését. A 33 ágyas fekvőbeteg osztályhoz Légzésterápiás-, Légzésrehabilitációs- és Fiziotherapias Szakrendelés valamint Ergospirometrias Laboratórium tartozik.

A szakrendelésen állapotfelmérés, terhelhetőség megállapítását követően történik az osztályra felvételre előjegyzés. A szakrendelésen való megjelenés beutaló köteles (háziorvos, tüdőgyógyász szakorvosi beutaló szükséges). A szakrendelésre előjegyzés nincs.

A Légzésrehabilitációs Osztály ellátási területe Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye.

 

Fekvőbeteg-ellátás

Rehabilitációs programok

inhalálás
légzőtorna
gerinctorna
tréning
körtréning
kerékpártréning
Nordic Walking
fizikotherapia
oktatás
A gyógytorna és fizikotherápia rendje a tornaterem beosztása szerint.

Látogatási rend

Folyamatos látogatási rend, legfeljebb 20.00 óráig. Vizitek ideje alatt kérjük a látogatás mellőzését.

Felvétel/elbocsátás

Az osztályra való betegfelvétel előjegyzés útján történik.

Kérjük a betegeket, hogy a felvételhez az előző zárójelentéseket, leleteket hozza magával.

Hozott értéktárgyak biztonságos tárolását a kórház nem tudja felvállalni, ezért csak saját felelősségre tarthatnak maguknál pénzt, ékszert stb.

Javasoljuk, hogy a kórházba hozzanak magukkal tisztálkodási felszerelést, evőeszközt, köntöst, hálóruhát, papucsot, kényelmes ruhát (szabadidő ruhát, pólót, sportcipőt).

Szolgáltatások

Telefonálni a kórház területén lévő nyilvános fülkékből lehet, a hozzátartozók hivását az osztályon lévő beteg telefonon tudják fogadni, minden nap 08.00-20.00-ig. Telefonszám: 06-42/441-290.

A hűtést igénylő élelmiszereket a folyosón elhelyezett beteghűtőben névvel és dátummal ellátva tárolhatják. Kérjük hogy tiltott élelmiszerekkel a diétás étrendet ne zavarják.

Az ételek melegítésére mikrohullámú sütő áll a betegek rendelkezésére.

A gyógyulás elengedhetetlen feltétele a pihenés, ezért kérjük betegtársaik nyugalmát ne zavarják, telefont, televíziót, rádiót, magnetofont csak fülhallgatóval használhatnak.

Az osztály társalgójában közös televíziózásra van lehetőség.

Orvosok

Dr. Koncz Mária
főorvos, osztályvezető
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Szakvizsga: belgyógyász, tüdőgyógyász, légzésrehabilitáció

Dr. Timári Erzsébet
főorvos
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Szakvizsga: tüdőgyógyász, légzésrehabilitáció


Elérhetőség

Osztályvezető főorvos: 06-42-599-700/8247 mellék
osztályvezető ápoló: 8174 mellék
iroda: 8164 mellék
nővérdolgozó: 8234 mellék
Légzésrehabilitációs Szakrendelés: 8252 mellék
Ergospirometria 8172 mellék

Az osztály és szakrendelés, illetve az ergospirometria működése a járványhelyzet miatt átmenetileg szünetel!

A Postcovid Ambulancia a Légzésrehabilitációs szakrendeléshez tartozik, működési rendje az alábbi:

Rendelési idő: kedd és csütörtök: 9-13 óra között.

Rendelés helye: Pulmonológiai épület alagsor.

A szakrendelés beutaló és időpont köteles, időpont a rendelési időben telefonon kérhető, a 8252-es melléken.