4900 Fehérgyarmat Damjanich u. 1.
Telefon: +36 44 511-140
rehabilitacio.fehergyarmat@szszbmk.hu

A Központ története

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház Fehérgyarmati Tagkórház Rehabilitációs Központja egyedülálló létesítmény az Észak-Alföldi régióban. Kiemelt profilja a korai rehabilitáció, mely fürdőgyógyászati kezelésekkel párosul.

Kórházunk 2004. évben pályázatot nyújtott be az Európa Terv keretén belül a Humánerőforrás Fejlesztés Operatív Program támogatási rendszeréhez (HEFOP/2004/4.3) "Egészségügyi infrastruktúra fejlesztés az elmaradott régióban, Rehabilitációs Központ kialakítása a Szatmár-Beregi Kórházban" tárgyban, melyet az Irányító Hatóság mintegy 830 millió forint vissza nem térítendő, hazai és ERFA forrásból biztosított támogatás mellett, 889 millió forint bekerülési összeggel hagyott jóvá.

A fehérgyarmati gyógyvízre és az időközben elkészült kórházi Gyógyfürdőre is alapozva, létrehozásra került a pályázatban meghatározott 80 ágyas Rehabilitációs Központ, melyben 40 ágyon mozgásszervi, 20 ágyon ideggyógyászati (stroke) és további 20 ágyon kardiológiai rehabilitációs célú ellátás speciális feltételrendszerét alakítottuk ki.

A Központ 2007. januárjában kezdte meg működését.

Célunk a régióra is jellemző népbetegségekben szenvedők (szív- és agyi valamint egyéb keringési, mozgásszervi betegek, balesetet szenvedettek) korai rehabilitációjával az adott betegek életminőségét, hosszú távú kompenzált állapotát elérni, munkaerő-piaci helyzetét javítani. Terápiás módszereinkben a korszerű rehabilitáció, balneoterápia elveit és eszközeit alkalmazzuk a jól felszerelt központban.

Az építés folyamatai: