Kórháztörténelmi pillanat - Az első landolás

Landolt az első mentőhelikopter a kórház tetején.

A megyeszékhelytől 42 kilométerre fekvő kisváros közeléből 13 perc alatt érkezett meg a mentőhelikopter a Jósa András Oktatókórházba a súlyos koponyasérült beteggel. A Gyermekgyógyászati Tömb tetején kialakított közel négyszáz négyzetméteres leszállópálya átadása után még 24 óra sem telt el, de már éles bevetésen vett részt a helikopterek fogadására kiképzett kórházi szakmai team.

A csapat vezetője, dr. Domokos Gabriella, a Sürgősségi Betegellátó Centrum osztályvezető főorvosa szerint a mentőhelikopter személyzete, a tűzoltók és a kórház szakmai fogadócsapata már az első alkalommal olyan együttműködésben dolgozott együtt, mintha mindennapos gyakorlat lenne a helikopter érkezése a kórház tetejére. A vezető főorvos elmondta, nagyon szigorú protokoll alapján, minden másodpercre kiszámítva történt a sérült fogadása. Attól függően, milyen típusú sérült érkezik, a belső riasztási láncnak köszönhetően a beteg már a leszállást követő másfél percen belül a megfelelő osztályra kerül, ahol ellátására felkészülten várják a szakemberek.

„Hatalmas élmény volt – emlékezik vissza a főorvosnő az első éles bevetésre -, bár több évtizednyi orvosszakmai tapasztalat van a hátam mögött, mégis dolgozott bennem az adrenalin. A látvány, az összehangolt munka, a gyors intézkedés, a kollégáim izgatottsága nem csak engem, de munkatársaimat is büszkévé tette. Tavaly megyénkben 17, az idén már 9 alkalommal vetették be a légimentőket. A kórházunk területén történt első leszállással így tízre emelkedett a mentőhelikopterekkel szállított sérültek száma ebben az évben.”


Online előjegyzés
Várólista
Rendelési idők változása
Fizető betegellátás
Vizsgálatkérők
Étkezés - Étlap
Telefonkönyv
Babybox fotógaléria
Life Story Baby fotógaléria