Kórházunkban is bevezetik a méhlepény szövettani vizsgálatát

Közismert tény, hogy a méhlepény megfelelő működése elengedhetetlen a születendő gyermek méhen belüli zavartalan fejlődéséhez. Az elmúlt évtizedek kutatásai bebizonyították, hogy a placenta szöveti képe alapján következtetni lehet a terhesség során a magzatot ért káros hatásokra.

Éppen ezért a szülészeti, gyermekgyógyászati szakmákban egyre nagyobb igény mutatkozik a méhlepény szövettani vizsgálata iránt minden olyan esetben, amikor a baba méhen belüli fejlődésével, vagy a születés körüli állapotával kapcsolatban problémák lépnek fel. Az orvostudomány már világszerte egyre nagyobb jelentőséget tulajdonít ezeknek a vizsgálatoknak, hiszen rendkívül fontos információforrásként szolgálnak a gyermek születés utáni megfelelő kezeléséhez. A szülész, gyermekgyógyász klinikusok által észlelt bizonyos kóros esetekben ugyanis a placentát elemezve pontosabban megállapítható a baba betegsége, és a feltételezhetően hatásos kezelés kiválasztásában is támpontot adhat a szövettani lelet. Sajnos hazánkban ez a vizsgálat még kevésbé elterjedt, a benne rejlő lehetőségek kevésbé ismertek a szakma előtt.

Ezért van nagy jelentősége annak, hogy kórházunk gyermekgyógyászaitól indult kezdeményezés kapcsán a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórházban a jövőben nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni a placenta szövettani elemzésére. Az eddig csak ritkán alkalmazott vizsgálatot jóval több esetben fogja kérni a jövőben a szülést vezető, vagy az újszülöttet, koraszülöttet kezelő orvos.

A méhlepény vizsgálata azonban rendkívül komplex, több szakma szoros együttműködését igénylő eljárás, amelynek megfelelő elsajátításához elengedhetetlen a magas színvonalú oktatás mind a szövettani vizsgálatot végző patológusok, mind a vizsgálatot megkérő gyermekgyógyászok, szülészek számára.

Október utolsó hetében a Jósa András Oktatókórház Patológiai Osztályának szervezésében tartott továbbképzés során meghívott oktatóként Dr. Hargitai Beáta, a birminghami Women’s Hospital patológus munkatársa, a téma nemzetközileg elismert, avatott szakértője ismertette a módszer elméleti alapjait és a gyakorlatban is bemutatta a metódust. Részletesen tárgyalta a vizsgálattal megállapítható kórképeket, és felhívta a kezelőorvosok figyelmét, azokra a betegségekre, ahol a vizsgálat elvégzése különösen fontos. A szakmai program során az Oktatókórház patológusai, szülész, gyermekgyógyász orvosai, klinikusai számára közös eszmecserére is lehetőség nyílt, ahol bővíthették ismereteiket a témában.

2016 11 02 dr hargitai beata placenta


Online előjegyzés
Várólista
Rendelési idők változása
Fizető betegellátás
Vizsgálatkérők
Étkezés - Étlap
Telefonkönyv
Babybox fotógaléria
Life Story Baby fotógaléria