Összefogás a koraszülöttekért

Nyíregyháza adott otthont a Magyar Perinatológiai Társaság XIV. Kongresszusának. A kétnapos konferencián olyan kérdésköröket tárgyaltak az ország legkiválóbb szülész-nőgyógyászai és gyermekgyógyászai, amelyek jelenleg leginkább befolyásolják az újszülöttek és az édesanyák egészségét Magyarországon. A magyar PIC hálózat létrehozásának 40 éves évfordulóját is ünneplő találkozó fő témáit a fejlődési rendellenességek, a császármetszés, a koraszülöttek és édesanyák speciális ellátási lehetőségei és a szoptatás elősegítése adták. 

Immáron négy évtizedes múltra tekint vissza a magyarországi szülész- és gyermekorvosok szervezett tudományos együttműködése, amit napjainkban a 14 évvel ezelőtt alakult Magyar Perinatológiai Társaság testesít meg legteljesebben. A társaság kongresszusai az elmúlt években jellemzően 400-nál is több résztvevővel a perinatológia legnagyobb hazai fórumává váltak.

100 gyermekből 10-en koraszülöttként látják meg a napvilágot Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ha egy baba valamilyen ok miatt a terhesség 37. hete előtt, vagy 2500 gramm súly alatt születik, koraszülöttnek számít, ami egészségi kockázatokkal járhat.

A 90-es évekhez viszonyítva jelentősen javultak a koraszülöttek túlélési esélyei, valamint megsokszorozódtak az egészséges életre való esélyeik is - mondta dr. Dicső Ferenc, a Jósa András Oktatókórház Gyermekosztályának osztályvezető főorvosa. Ez egyaránt köszönhető az orvosi és ápolói szakmai ismeretek folyamatos bővülésének és az orvostechnológia robbanásszerű fejlődésének. 2015-ben 4,1 ezrelékre csökkent a magyarországi csecsemőhalandóság. Minden idők legkedvezőbb csecsemőhalandósági mutatója a szakmai együttgondolkodásnak és a döntéshozókkal közös cselekvésnek köszönhető.

Arra vonatkozóan, hogy mitől függ a terhesség kimenetele, nehéz egyértelmű választ találni. Dr. Pap Károly, a Jósa András Oktatókórház Szülészet- Nőgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa a tapasztalatokról beszámolva elmondta, bár a koraszülés összefüggést mutat a gazdasági és szociális helyzettel, néhány esetben nem lehet meghatározni, miért fejeződött be a terhesség a 40. hét előtt. A betegségektől mentes, teljes és kiegyensúlyozott családban élő anyukák nagyobb eséllyel hordják ki 9 hónapig gyermeküket.

Országos viszonylatban a Jósa András Oktatókórházban a legmagasabb a születésszám, ezért is kiemelten fontos, hogy idén Nyíregyházán tudtak tanácskozni a legjobb hazai szakemberek - fogalmazott dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója, a Jósa András Oktatókórház szülész-nőgyógyász főorvosa.

Az eddigi kiemelkedő eredmények arra biztatják a szakembereket, hogy fokozzák a szülészet és a neonatológia közötti tudományos eszmecserét, keressék a szakmai párbeszéd új formáit, kiterjesszék az együtt gondolkodást, és abba a szakdolgozókat és az érintett szülőket is bevonják.


Online előjegyzés
Várólista
Rendelési idők változása
Fizető betegellátás
Vizsgálatkérők
Étkezés - Étlap
Telefonkönyv
Babybox fotógaléria
Life Story Baby fotógaléria