Új MR-készülék Nyíregyházán

December elejétől új MR-készülék üzemel a Jósa András Oktatókórházban, az év végéig lezárulnak a fejlesztések a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház minden telephelyén, jelentették be sajtótájékoztató keretében.

A Jósa András Oktatókórház jelenlegi, már 12 éves MR-készülékét új, csúcstechnológiát képviselő berendezésre cserélik, jelentette be Dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgató főorvosa. Az új MR-készülék az energetikai megtakarítást és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenését is biztosítja.

Dr. Francz Mónika, a Jósa András Oktatókórház telephelyi orvosigazgató-helyettese elmondta, az új MR-berendezés üzembe helyezéséig az átállás időszakában november 6-a és december 7-e között szünetel az MR-diagnosztikai ellátás Nyíregyházán, a sürgős eseteket Debrecenbe irányítják át.

A 1,5 teslás új gép jobb minőségű, nagyobb felbontású képeket készít, rövidebb vizsgálati időt biztosít, segítségével bővül az ellátási paletta, bizonyos érvizsgálatokat pedig ezentúl lehetőség nyílik kontrasztanyag nélkül is elvégezni. A CT-készülék az átmeneti időszakban is üzemel, az új MR- berendezés később kiválthat korábban CT-vel végzett vizsgálatokat is. Az MR-diagnosztika az idegrendszeri betegségek vizsgálatánál, felderítésénél, illetve a kezelt betegek utánkövetésében játszik nagy szerepet, és fontos a stroke korai felismerésében, a test ereinek vizsgálatában, valamint az ízületi kórok kimutatásában. A megyében egyedül a nyíregyházi kórházban működik MR - ismertette az orvosszakmai részleteket, Dr. Horváth Katalin, a Jósa András Oktatókórház Röntgen Osztályának osztályvezető főorvosa.

Kun József projektvezető kifejtette, az új MR-készülékre egy bruttó 570 millió forint összértékű, 100%-ban támogatott energetikai pályázat részeként sikerült szert tenni. November 18-án érkezik meg a berendezés a kórházba, az ellátás helyszínét azonban át kell alakítani a készülék igényeinek megfelelően. Az összeszerelést, üzembe helyezést és a tesztüzemet követően indulhat újra teljes kapcitással az MR-diagnosztikai ellátás Nyíregyházán.

Az elmúlt hat évben mintegy 28 milliárd forint értékben, több mint 30 projektet valósított meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház. Az egyik legjelentősebb fejlesztés, a Tömbkórház Projekt keretében épülő új tömbök használatba vételi engedélyét a napokban vették át. Jelenleg még folyamatban van a nyíregyházi és a nagykállói rehabilitációs épületek informatikai-, eszköz- és bútorbeszerzése, valamint az Oktatókórház új Sürgősségi Betegellátó Centrumának kivitelezése. A projektek a záráshoz közelednek, az év végéig határidőre befejeződnek a kivitelezési munkálatok és az eszközbeszerzések is.


Online előjegyzés
Várólista
Rendelési idők változása
Fizető betegellátás
Vizsgálatkérők
Étkezés - Étlap
Telefonkönyv
Babybox fotógaléria
Life Story Baby fotógaléria