Két keréken a sclerosis multiplexes betegekért

A kitartás és az akarat inspiráló példáját adja Ternován Zoltán. Az 50 éves mogyorósbányai férfinál 2002-ben diagnosztizáltak sclerosis multiplexet, ő azonban nem hagyta, hogy a csüggedés és a kór erőt vegyen rajta. Bár a betegség nem gyógyítható, ahogy Ternován Zoltán példája is mutatja, megfelelő terápiával, sportolással, egészséges életmóddal kordában tartható.

Az amatőr sportoló tervei szerint tizenhat nap alatt, több mint 1600 kilométert letekerve kerékpározza körbe Magyarországot. Május 6-án indult Esztergomból, a mai napon érkezett Nyíregyházára, ahonnan Mezőkövesd felé veszi az irányt, majd május 23-án érkezik Székesfehérvárra, ahol az SM világnap alkalmából szerveznek országos rendezvényt. A harminc várost érintő körút célja, hogy reményt, erőt adjon és megmutassa sorstársainak, soha nem szabad feladni, a sclerosis multiplexszel együtt lehet élni. 

Magyarországon 8-10 ezren, világszerte mintegy két és fél millióan élnek az idegrendszert károsító, fiatalkori mozgáskorlátozottságot, látásvesztést, bénulást is okozni képes, gyógyíthatatlan neurológiai betegséggel, melynek pontos oka nem ismert, kilakulásában több tényező játszik közre, nem egyételműen örökletes betegség.

Ternován Zoltán neurológiai osztályokat, civil rendezvényeket látogat meg, számos önkormányzat képviselőjével, médiaszakemberekkel találkozik, és szinte mindenhol csatlakoznak hozzá kerékpárosok, szolidaritásukról biztosítva a kezdeményezést.

Nyíregyházán népes fogadóbizottság várta a Városháza előtt. Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, Dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója és Dr. Diószeghy Péter, a Neurológiai Osztály osztályvezető főorvosa üdvözölte a nyíregyházi ViniBike Egyesület kerékpárosai mellett. 

Dr. Adorján Gusztáv elmondta, a megyében 300-400 sclerosis multiplexben szenvedő beteget tartanak nyilván, legkorszerűbb kezelésükhöz minden rendelkezésre áll az Oktatókórházban. A múltban, most és a jövőben is arra fognak törekedni, hogy ezeknek a betegeknek a lehető legjobb ellátást biztosítsák. 

Dr. Diószeghy Péter elmondása szerint a sclerosis multiplexet egész életen át karban kell tartani, kórházunkban 200 SM beteget kezelnek. A betegség diagnosztikai, terápiás lehetőségeinek, kilátásainak területén az utóbbi húsz évben jelentős előrelépés tapasztalható, mely lehetővé teszi, hogy javuljon az SM betegek életminősége. A betegség ma már korán felismerhető, téves az a legtöbb emberben kialakult kép, hogy ez egy folyamatosan romló állapot, a mai gyógyszerelés mellett, egészséges életmóddal a betegek többsége teljes életet élhet.

Ternován Zoltán példaértékű tettei hitet, reményt adhatnak gyógyulóknak és gyógyítóknak egyaránt. 

 


Online előjegyzés
Várólista
Rendelési idők változása
Fizető betegellátás
Vizsgálatkérők
Étkezés - Étlap
Telefonkönyv
Babybox fotógaléria
Life Story Baby fotógaléria