Nyíregyháza az onkológiai ellátás élvonalában

Zajlik a csúcstechnológiájú berendezések tesztüzeme, hamarosan újraindulhatnak a sugárterápiás kezelések is, így a maga teljességében kezdődhet meg a legmodernebb színvonalú betegellátás a Jósa András Oktatókórház új Onkológiai Tömbjében. Ebből az apropóból látogatott Dr. Kovács Ferenc , Nyíregyháza polgármestere és Prof. Dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa az intézménybe.

 A tömb bejárását megelőző sajtótájékoztatón Dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója elmondta, a műszer- és eszközpark is adott, a korszerű gépek jelenleg tesztüzemben működnek, hamarosan újra elkezdődhetnek a sugárterápiás kezelések.

A fejlesztés az Országos Onkológiai Intézet szakmai támogatása mellett valósult meg. Prof. Dr. Kásler Miklós, az Intézet főigazgatójának véleménye szerint az Oktatókórház lépést tud tartani az onkológia robbanásszerű fejlődésével, hiszen az új tömbben lehetségessé válik a daganatok 80–90 százalékának legmagasabb szinten való kezelése, csak a ritka, speciális esteket irányítják tovább. Az onkológia orvosi területe számos diszciplina bonyolult együttműködését kívánja meg, jelentős előrelépést jelent tehát, hogy központosított ellátás valósul meg a centrumban, így csökkenhet a várakozási idő, a kivizsgálás időtartamát pedig le lehet szorítani akár 2-3 hétre is.

A főigazgató kifejtette, Magyarországon az évi daganatos megbetegedések száma jelenleg kb. 58 ezer, bőrdaganatokkal együtt 80 ezer. Bár a rákos megbetegedések gyakorisága évről évre folyamatosan növekszik, ezzel párhuzamosan azonban csökken a halálozás aránya, az 1999-ben mért legmagasabb értéket azóta sem érte el újra. Mindez arra mutat rá, hogy egyrészt a rákkeltő tényezők kiiktatása következtében, másrészt ezzel szoros összefüggésben a betegek diagnosztikája és terápiája területén elért fejlődésnek köszönhetően lényegesen eredményesebb a gyógyítómunka, a kialakult daganatok mintegy 50%-a gyógyítható. A rák elleni küzdelemben nagy segítséget nyújtanak a populáció szintű szűrések is.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere hangsúlyozta az 1,8 milliárd forintos beruházás jelentőségét, mivel a szív- és érrendszeri megbetegedések mellett a daganatos betegségek fordulnak elő a leggyakrabban. Az új beruházás eredményeként Nyíregyházán biztosított a legmagasabb színvonalú betegellátás.

A bejárás során Dr. Erfán József, az Onkológiai Tömb osztályvezető főorvosa vezette körbe a vendégeket, az Onkoradiológiai Osztály dolgozói működés közben is bemutatták a berendezéseket.


Online előjegyzés
Várólista
Rendelési idők változása
Fizető betegellátás
Vizsgálatkérők
Étkezés - Étlap
Telefonkönyv
Babybox fotógaléria
Life Story Baby fotógaléria