Fehérgyarmati Kórház és Gyógyfürdő betegellátási rendje

Érvényes: 2020. november 12-től visszavonásig

Az új típusú koronavírus járványban megfertőződött betegek számának rohamos emelkedése miatt a Fehérgyarmati Kórház és Gyógyfürdő fekvőbeteg szakellátása teljes egészében COVID betegek ellátására tér át.

Ezzel együtt Fehérgyarmaton valamennyi járóbeteg szakrendelés a Gyermekgyógyászat kivételével - felfüggesztésre kerül. Az előjegyzett járóbeteg-, és fekvőbeteg ellátásokat valamennyi telephelyünkön elhalasztottuk. A sürgősségi járóbeteg ellátást az SZSZBMK egyéb telephelyein működő sürgősségi szakrendelések és sürgősségi betegellátó helyek biztosítják, amelyek elérhetőségéről a honlapunkon tájékoztatjuk a beteginket. (Mátészalka, Vásárosnamény, Nyírbátor, Nyíregyháza). Az onkológiai szűrővizsgálatokat helyszín és időpontegyeztetés alapján (Mátészalka, Vásárosnamény) biztosítjuk.

FEKVŐBETEG ELLÁTÁSOK:

SBO: az osztály kizárólag COVID ambulanciaként működik, a NEM COVID sürgősségi ellátás megszűnik.
Intenzív ellátás: kizárólag COVID INTENZÍV ellátó hely marad.
Belgyógyászat: a Mátészalkai és Vásárosnaményi Kórház Belgyógyászati osztálya veszi át a sürgős belgyógyászati ellátást igénylő NEM COVID betegeket.
Sebészet: a Mátészalkai Kórház fogadja a sürgős sebészeti ellátásra szoruló nem COVID fertőzött és gyanús betegeket. COVID gyanú vagy igazolt COVID pozitív esetekben sebészeti ellátást a Jósa András Oktatókórházban biztosítunk.
Szülészet-nőgyógyászat: a Mátészalkai Kórház és a Jósa András Oktatókórház Szülészetnőgyógyászati osztálya fogadja a betegeket, a szakmai előírások szerint. A koraszülött ellátás és a szülészeti COVID ellátás a Jósa András Oktatókórház Szülészet-nőgyógyászati osztályán biztosított.
Gyermekgyógyászat, Koraszülött ellátás (PIC): gyermekgyógyászati sürgősségi szakellátás a Mátészalkai Kórházban rendelkezésre áll, a fekvőbeteg ellátást a Jósa András Oktatókórház Gyermekgyógyászati osztálya biztosítja.
Krónikus betegellátás: szükség esetén a vásárosnaményi Krónikus belgyógyászati osztályon történik.
Rehabilitáció: a járványhelyzetben elkerülhetetlen rehabilitációs ellátásokat a vásárosnaményi telephelyen biztosítjuk.

Egynapos ellátások: a 3/2020. számú miniszteri utasítás értelmében az egynapos ellátások halaszható beavatkozások, melyek felfüggesztése szükséges

JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÁSOK:

A korábbi szakmai struktúra szerinti szakmaspecifikus sürgős járóbeteg ellátások a mátészalkai és vásárosnaményi telephelyen működnek.
Tüdőgyógyászati ellátás: működésében nem történik változás.

DIAGNOSZTIKA:

Röntgen, UH-diagnosztika Vásárosnaményban és Mátészalkán, a CT vizsgálatok Mátészalkán vehetők igénybe.
Laboratórium: A fehérgyarmati Tüdőgondozó Intézet épületében minden nap 8-14 óra között az alábbi esetekben elérhető: terhesgondozás, onkológia, onkohaematológia, INR kontroll.

Járóbeteg szakellátások igénybe vétele esetén előzetes telefonos konzultáció az adott telephelyek telefonszámán lehetséges.
Mátészalkai telephely központi telefonszáma: 0644/501-501
Vásárosnaményi telephely központi telefonszáma: 06-45/570-770

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház