Dr. Turcsányi István PhD védése

Sikeresen megvédte "A felső végtag sebészeti rehabilitációja tetraplégiás betegeknél: a könyöknyújtás, a markolás és a kulcsfogás helyreállítása" című PhD értekezését dr. Turcsányi István kézsebész, traumatológus, ortopédus főorvos.

Turcsányi főorvos úr 25 perces, izgalmas előadásban mutatta be eredményeit és eddigi munkásságát. Az opponensek és a bíráló bizottság tagjai egybehangzóan a legmagasabb elismerés hangján szóltak erről a 16 éves, kimagasló eredményeket elérő, nagy fontosságú munkáról, mellyel Turcsányi főorvos úr és a vele együtt dolgozó kollégák, rehabilitációs szakemberek jelentős mértékben javítják a mind a négy végtagjukra lebénult, tetraplégiás betegek életminőségét.

Dr. Turcsányi István, a Jósa András Oktatókórház Ortopédiai Osztályának Astellas-díjas főorvosa 2002 óta végez Magyarországon fogásjavító rekonstrukciós műtéteket, amelyek úttörő eljárásnak számítanak hazánkban.

A sikeres beavatkozások lehetővé teszik, hogy a tetraplég betegek újra képesek legyenek önnállóan ellátni magukat, ezáltal jelenetősen nő életminőségük, csökken kiszolgáltatottság-érzetük, mindez pedig segíti őket a társadalomba való visszailleszkedésük folyamatában.

A Jósa András Oktatókórházat 2010-ben minősítette a nyaki gerincsérültek, illetve az agyérkatasztrófa és születéskor fellépő oxigénhiány következtében lebénult betegek felső végtagi funkciójavító műtéteinek országos központjává az Ortopédiai Szakmai Kollégium.

A védésen a bizottság tagjai szintén kiemelték annak fontosságát, hogy Turcsányi főorvos úr milyen hatalmas erőket mozgat meg tudása továbbadása érdekében. Eddig összesen 8, ebből Nyíregyházán 6 alkalommal rendezett nemzetközi, egyre nagyobb népszerűségnek örvendő tetraplég műtéttani kurzusokat, Lengyelországban is ő volt az első, aki ilyen műtétet végzett.

A képen a rehabilitációs és ortopédiai szakma prominens képviselőivel, dr. Renner Antal emeritus professzorral, dr. Cserháti Péterrel, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet orvosigazgatójával és dr. Vekerdy-Nagy Zsuzsanna habilitált doktorral, a Szakmai Kollégium Rehabilitációs Tanácsának elnökével láthatjuk a védés után dr. Turcsányi Istvánt.

Kórházi munkatársak is szép számban elkísérték főorvos urat, és felemelő élményben lehetett részük a védésen.

Szívből gratulálunk és köszönjük főorvos úrnak és munkatársainak ezt a szép eredményt, munkájukhoz további sok sikert, kitartást, jó egészséget, lelkes szakmai követőket kívánunk!