Tévhitek a felfázásról

Őszi-téli időszakban megszaporodnak a felfázásos tünetekkel járó betegségek. Hogyan lehet ezeket megelőzni? Elegendő-e a meleg, réteges öltözködés a téli hónapokban?

Amit a köznyelv felfázásként emleget, nem a legpontosabb meghatározás, hisz a húgyhólyag hurutos megbetegedését nem elsősorban a hideg időjárás, hanem baktériumok okozzák. Tünetei a gyakori vizelési inger, alhasi fájdalom, a vizeletürítéskor jelentkező csípő, égető érzés. Súlyosabb esetekben akár véres vizelés is tapasztalható - tudtuk meg Dr. Adányi József urológus főorvostól.

Visszatérő formája, a krónikus cystitis évszaktól függetlenül is jelentkezhet. Elsősorban az antibiotikumok túlzott használatával, szexuális élettel, egyéb ismeretlen okokkal magyarázható. Szintén felfázásos érzést kelt az un. interstitialis cystitis (IC) nevű betegség. Ebben az esetben a húgyhólyagot bélelő nyálkahártya autoimmun megbetegedése okozza a problémákat, a tesztek valódi gyulladást nem mutatnak ki.

Miért a hölgyeket érinti leginkább ez a megbetegedés?

A betegség a férfiaknál is előfordulhat, de kétségtelen, hogy a hölgyeknél gyakrabban jelentkeznek ezek a tünetek. Ennek anatómiai okai vannak. A rövidebb húgycső miatt a kórokozók könnyebben feljutnak a húgyhólyagba, s okoznak megbetegedést - magyarázta a főorvos.

Mikor kell már feltétlenül orvoshoz fordulnunk?

Egyszerűbb esetekben elég, ha a betegek a háziorvosukat keresik fel, aki a megfelelő antibiotikumos kezelést elindítja. Ha a tünetek többször is előfordulnak, vagy felerősödnek, mindenképpen érdemes szakorvoshoz fordulni, aki kivizsgálja, hogy mi állhat a panaszok hátterében.

Komolyabb megbetegedéseknél természetesen a hosszútávú kezelés vezet eredményre. Nagy a fejlődés ezen a téren is, hisz új készítmények jelentek meg, amelyekkel jó eredményességgel lehet gyógyítani.

Milyen szövődményekre készülhetünk, ha elhanyagoljuk a problémát?

A hevesen jelentkező tünetek esetében előfordulhat egyéb, más betegség akár vesekő, vagy hólyagdaganat is. A pontos diagnózist vizeletvizsgálat, hólyagtükrözés vagy ultrahang segítségével lehet felállítani - hangsúlyozta a szakember.

A leginkább veszélynek kitett szervek a vesék, a húgyhólyag és a húgyutak. Hölgyek esetében súlyos kismedencei, méh, petefészek gyulladás eredményezhet a betegség elhanyagolása, amely közvetve akár meddőséghez is vezethet. Férfiaknál a prosztata gyulladása, mellékhere és vesegyulladás is szövődményei lehetnek.

Milyen recept nélküli megoldásokat ismerünk a felfázás kezelésére?

Az urológiában mi is használunk gyógynövényeket. Kapszula, tabletta formájában a tőzegáfonya és a medveszőlőlevél is gátolja a baktériumok szaporodását, de a kisvirágú füzike teája is hatékony kiegészítője a kezeléseknek.

Hogyan előzhetjük meg a felfázásos megbetegedéseket?

A megfelelő öltözködés, az egészséges táplálkozás, optimális folyadékbevitel mellett nagyon fontosnak tartom immunrendszerünket felkészítését a téli hónapokra. Javaslom egyes táplálékkiegészítők kúraszerű szedését is ebben az időszakban, mivel a vitaminok és nyomelemek erősítik a szervezet ellenálló képességét, gátolva ezzel a kórokozók bekerülését a szervezetbe – emelte ki a Jósa András Oktatókórház Urulógiai Osztályának osztályvezető főorvosa.