Szívünk Napja a Szív Világnapja

A Szív Világszövetsége (WHF) kezdeményezésére 2000 óta a világon mindenütt egyszerre rendezik meg a Szívünk Napját, melyhez hazánk az első évtől kezdve csatlakozott. A Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány minden évben szeptember utolsó vasárnapján, a Szívünk Napján hívja fel a figyelmet a szív- és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, a mindennapi életben is megvalósítható megelőzési módszerekre. A szív és érrendszeri betegségek több áldozatot szednek Magyarországon, mint valamennyi más betegség, baleset és más halálok együttesen.

A Jósa András Oktatókórházban működő 24 órás ügyeletnek köszönhetően az infarktusos betegek halálozása a felére csökkent Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. 2006 és 2014 között tízezer szívkatéterezést végeztek el az Oktatókórházban, jelenleg pedig évente több mint 1700 katéteres beavatkozás történik Nyíregyházán, ebből kb. 700 akut infarktusos esetben.

Rendkívül fontos tudatosulnia, hogy a jellegzetes tünetek, heves mellkasi fájdalom esetén azonnal orvoshoz kell fordulnunk. Sajnos rendkívül jellemző, hogy későn jelentkezünk panaszainkkal. Míg például Ausztriában átlagosan 70 percen belül szakemberhez fordulnak a betegek, idehaza akár több óra is eltelik, mire segítséget kérünk, ennek következtében pedig jelentősen nő a szívizom elhalásának mértéke.

Stroke esetén létfontosságú, hogy az első négy órában szakszerűen ellássák a beteget, mert így javulnak a gyógyulás esélyei. Három fő tünete a beszéd akadozása, a száj félrehúzódása és a kar elgyengülése. Ha ezek közül akár csak az egyik tapasztalható, már 72% esélye van annak, hogy a beteg stroke-ot kapott. Fontos, hogy azonnal hívjunk mentőt, ne késlekedjünk!

A cardiovasculáris problémák gyakran összefüggnek egymással és súlyos szövődményeket okozhatnak. Ezek jelentős része azonban megelőzhető, egészségesebb életmóddal, valamint az igénybe vehető egészségügyi ellátások segítségével.

A Szív Világnapja alkalmából megtartott rendezvényeken kórházunk szakemberei a vérnyomás- és vércukorszintmérésekkel minden évben szűrnek ki olyan betegeket, akiknek azt javasolják, hogy minél előbb forduljanak szakorvoshoz egészségük érdekében.