Vérnyomásméréssel a hypertonia ellen

     A  WHO 2005-ben hirdette meg a Hypertonia Világnapját, amit minden évben május 17-én tartanak. A kezdeményezést továbbgondolva idén először, a Hypertonia Világszervezet kezdeményezésére május hónapot a vérnyomásmérés hónapjává nyilvánították. A program célja, hogy vérnyomásmérést végezzenek azoknál az egyéneknél, akiknél 1 éven belül ez nem történt meg.

  Mit is nevezünk magas vérnyomásnak (hypertoniának)?

  Amennyiben rendelői körülmények között, nyugalomban, ismételten mérve a vérnyomás értéke 140/90 Hgmm feletti. A lakosság több mint egyharmadát érintő népbetegség, alapvető szerepet játszik a szív-, érrendszeri betegségek kialakulásában. Egyes becslések szerint minden 8. haláleset hátterében a magas vérnyomás és annak szövődményei állnak.

A magas értékek nem mindig okoznak tüneteket.

    A vérnyomás egészséges emberek esetében is ingadozik a napszakoktól, a fizikai aktivitástól vagy az alkalmi hatásoktól függően. Vannak tévhitek, miszerint a gyakori orrvérzés, a bevérzett szem, a kipirult arc, vagy éppen a szédülés már bizonyosan a magas vérnyomás jelei. A hypertoniának azonban ritkán vannak árulkodó tünetei. Ezért is nevezik „csendes gyilkosnak”.

Mikor érdemes szakorvoshoz fordulni?

    A visszatérő, jellemző módon reggel jelentkező fejfájás, a tompa tarkótáji, halántéktáji lüktetés, amely lehajlás esetén fokozódik, az első tünetek egyike lehet. Gondolhatunk magas vérnyomásra akkor is, ha romlik a koncentrálóképességünk, látásunk, egyensúlyérzékünk, szívünk visszatérően túl szaporán dobog, vagy gyakran panaszkodunk tompa mellkasi nyomásra. Bizonyított az is, hogy a betegségre való hajlam örökletes, ezért az érintettek számára szintén fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés.

Nyíregyháza akkreditált központ

  Szabolcs-Szatmár Bereg megyében a Jósa András Oktatókórházban több mint három évtizede működik az európai regisztrációval is rendelkező hypertonia szakrendelés, mely a hét minden munkanapján a betegek rendelkezésére áll. A vizsgálatokhoz beutaló szükséges, várólista nincs. A fekvőbeteg részlegen 33 ágy biztosított a hypertoniás betegek számára. Az osztály orvosi ellátottsága biztosított, műszeres felszereltsége kiváló. Az itt folyó gyógyító munka célja a magas vérnyomás okainak feltárása, s személyre szabott terápia kialakítása.

Prevenció és odafigyelés

  A hatékony betegellátás érdekében ez év januárjában a nyíregyházi hypertonia szakrendelésen bevezetésre került a Telemedicina rendszere. Ennek lényege, hogy a páciens napi vérnyomásmérési eredményei különböző kommunikációs eszközök segítségével beérkeznek a szakrendelésre, ahol a kezelőorvos azt kiértékelve szükség esetén, telefonon javaslatot tehet a betegnek a gyógyszerszedés módosítására. A rendszer használata a TB által támogatott.

Egészséges életmód és gyakori ellenőrzés

  A rendszeres vérnyomásmérés egészségesek számára is javasolt, diagnosztizált betegség esetén elengedhetetlen. Javasolt mérési napló készítése, amelynek adatait célszerű a kezelőorvossal kiértékelni. Az orvosi konzultáció mellett ugyanakkor az életmód-terápiának (a sófogyasztás optimalizálása, az elhízás megszűntetése, a fizikai aktivitásnövelés, az alkoholfogyasztás és dohányzás megszűntetése) is fontos szerepe van. Az életmód-terápiával és a gyógyszeres kezeléssel együtt a magas vérnyomás sikeresen kezelhető.

 Dr. Szegedi János
igazgató – főorvos
B. Braun Avitum Hungary Zrt. 2. sz. Dialízis Központ.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház – Jósa András Oktatókórház