Betegosztályozás (Triázs) a sürgősségi betegellátásban

 Miért kell olyan sokat várni a betegeknek a sürgősségin? – hangzik el gyakran türelmetlenül ez a kérdés a váróteremben.

A Sürgősségi Betegellátó Centrum osztályvezető ápolója Ress Andrea elmondta:

- Napi 100-130 beteg fordul meg az osztályunkon, akik állapota között nagy különbségek lehetnek. Teljesen természetes, hogy először a legsúlyosabb betegeket látjuk el, akik halaszthatatlan orvosi beavatkozást igényelnek. Ezután következnek azok a betegek, akiknek tünetei nem a legsúlyosabbak. Vagyis egy beavatkozási sorrendet kell felállítanunk, ezt a feladatot a triázs ápolók végzik.

Ezt a rendszert, amely fontossági sorrendet állít fel az ellátásban Amerikából, pontosabban Kanadából vettük át. Évek óta működik a rendszer az osztályon, de a legideálisabban egy éve tudjuk alkalmazni, hiszen az új SBC épülete, kialakítása, már lehetővé teszi a gyorsabb, kényelmesebb ellátást.

A várakozási idő az eset súlyosságától függ, nem az érkezési sorrendtől, vagy attól, hogy valakit mentő hozott-e be. 

- Egyre gyakrabban tapasztaljuk, hogy többen az ügyeleti vizsgálat vagy a háziorvosoknál való várakozás helyett veszik igénybe azt itt lévő szakellátást. Őket is minden esetben kivizsgáljuk, gyógyszerrel, vénnyel látjuk el, de meg kell érteniük, hogy ennek türelem az ára. A külföldi példát felülmúlva, ahol akár 12 óra is lehet a várakozási idő, mi törekszünk arra, hogy ez nálunk lehetőleg 3 óránál ne legyen több. 

 - Azok a páciensek, akik további megfigyelést igényelnek, a fekvőbeteg részlegre kerülnek. Az alkohollal intoxikált betegek elkülönítése a többi beteg nyugalmának megóvása érdekében az erre a célra megfelelően, speciálisan kialakított, detoxikáló helyiségben történik – emelte ki a szakápoló.

Fontos és lényeges az információáramlás

- A triázs rendszerben mindig tudjuk, hogy az adott beteg éppen hol tart az ellátás folyamatában- hangsúlyozta Ress Andrea. Minden órában 10 percre a hozzátartozók is bemehetnek a megfigyelőbe szerettükhöz, de az információs pultnál is bármikor érdeklődhetnek arról, hogy az adott beteg a kivizsgálás, megfigyelés melyik szakaszában van. Az állapotáról csak az orvos személyesen hivatott tájékoztatni az érdeklődőket, amely törvényileg szabályozott.

A hatékony betegellátás érdekében 

Az osztály személyi fejlődése folyamatos, igazi csapatmunka jött létre, amelynek lényege a pontosan szabályozott rendszer, egyfajta fontossági sorrend felállítása, a betegek folyamatos nyomon követése, a hozzátartozók tájékoztatása, ez Triázs lényege- mondta el a tapasztalt szakember.