Az egészséges böjtölés


A keresztény kultúrkörben a téli ünnepek sorát a farsangi időszak zárja, amelynek épp a kellős közepén vagyunk.

Az említett időszak gyakori jellemzője a mértéktelen fogyasztás ételben, italban egyaránt, illetve az elvártnál kevesebb testmozgás. Néha már csak azért eszünk, vagy iszunk meg valamit, mert így illik. Mit sem törődve azzal, hogy a szervezetünket ezzel már jócskán túlterheljük.

Aztán a mérlegre állva sokan a hirtelen felszaladt kilók láttán egyre frusztráltabbak lesznek, s drasztikus diétába kezdenek vagy az internetről megrendelt csodaszerektől várják a megoldást.

De a probléma nem csak a súlygyarapodás. Számos olyan betegség is van, amelynek tünetei felerősödnek ilyenkor.

Igen nagy fájdalmakkal jár például a köszvény, amelynek okai között szerepel a nem megfelelően összeállított étrend is. Szinte minden érintett tudja, hogy amikor panaszaival felkeresi orvosát, az a gyógyszeres kezelésen túl, máris diétát javasol, minőségi folyadékbevitel mellett.

Az egészségtudatosan élők a tavasz közeledtével tisztító kúrákba kezdenek, amelynek célja a súlyvesztésen túl a szervezet méreganyagoktól való mentesítése is. Mások a vallási előírásoknak megfelelően böjtölnek, amely például a katolikusoknál főként a mértékletességről, illetve bizonyos napokon a húsevés tilalmáról szól.


De vajon mi az ideális tisztító kúra, böjtölés optimális ideje, módja?

- Nincs olyan, ami mindenkinek jó - szögezte le dr. Gaál Zsolt, a Jósa András Oktatókórház IV. Belgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa.

Szerinte minden diéta, kúra vagy böjt akkor hasznos, ha megfelelően személyre szabottan vágnak bele az emberek. - Javaslom, hogy bármilyen kúrába is kezd valaki, egyeztessen háziorvosával, hisz ő tud talán a legtöbbet az érintett személy egészségi állapotáról.

Természetesen – emelte ki a főorvos- az előttünk álló nagyböjti időszak étkezési szabályainak semmilyen káros hatása nincs szervezetünkre, hisz ha valaki egy bizonyos időszakban kerüli a húsfogyasztást, az semmilyen egészségügyi kockázattal nem jár.


Méregtelenítés –e valójában, amit annak nevezünk?

Dr Gaál Zsolt szerint az internet számos veszélyt rejt magában, hiszen sokszor a látványos eredményeket fényképekkel támasztja alá a cikk „szakértője”

- Időről időre jelennek meg újabb diéták, amelyeket felkapnak a médiumok és a közösségi oldalak. Ezek nagy része főként üzleti vállalkozás, amelyekben én nem hiszek. Ebben osztom dr. Zacher Gábor toxikológus véleményét, aki szerint az összes ma divatos méregtelenítő kúra hatalmas átverés, méregtelenítés ugyanis nem létezik. Egyre több olyan tanulmány jelenik meg, amely alátámasztja a toxikológus véleményét, aki szerint a méregtelenítés csak a fitneszipar találmánya.


Veszélyes helyzet is kialakulhat.

- Az, hogy valamiről azt állítják az interneten, hogy az egészséges az nem jelenti azt, hogy feltétlenül így is van. Sőt, vannak olyan krónikus betegségek, amelyeknél egyenesen tilos akár egy léböjt kúra is. Ilyenkor csökken a fehérje bevitel, csökken az energiaszint. A szervezet nem jut elég vitaminhoz, ásványi anyaghoz. Magyarán felborul az addigi rend. És ez akár végzetes is lehet pl. krónikus cukorbetegség esetében.

Ha valóban tenni akarunk egészségünkért, akkor itt is a prevencióra kell helyezni a hangsúlyt. A kulcsszó a tudatos élelmiszerválasztás és a mértékletesség!

Kerüljük a magas feldolgozottságú élelmiszereket, például a konzerveket. Sok esetben mondom, hogy nem húst, hanem húsipari termékeket eszünk. Holott a hús fontos szerepet játszik táplálkozásunkban. Nem úgy, mint a cukor, ami egyenesen méreg szerveztünk számára.

Ne fogyasszunk olyan termékeket, amelyek tele vannak mesterséges anyagokkal az un. E-számokkal! Azzal, hogy valaki 0%-os cukortartalmú üdítőket iszik, nem jutott előrébb az egészségesség útján. Csak a kalória bevitelt csökkentette.


Részesítsük előnyben a hazai termékeket!

A magyar termékek nem esnek át hosszú szállítási folyamatokon, ezért nincsenek vegyileg kezelve. Legyen mindig egy megbízható kistermelő, akitől zöldséget, gyümölcsöt vásárolunk! A húsféléket is csak ellenőrzött helyről szerezzük be!

Ha folyamatosan odafigyelünk arra is, hogy ne lépjük át az ideális mennyiséget, akkor máris sokat tettünk egészségünkért.

Ha valaki mégis úgy dönt, hogy tavasszal kicsit tehermentesíteni szeretné szervezetét, vagy a télen felszaladt kilóktól akar megszabadulni, akkor javaslom, hogy ezt mindenképpen orvosi felügyelettel, optimális mennyiségű és minőségi folyadék bevitel mellett tegye. Jelenleg a szakma úgy véli, hogy ez felnőtt ember számára napi 2, nyári időszakban 2-4 liter.

A főorvos szerint szerencsés helyzetben vagyunk, hisz itt még a csapból is jó minőségű ivóvíz folyik, de egyre divatosabb az ásványvíz fogyasztása is. Célszerű ezeket váltogatni, mert eltérő ásványi anyag tartalommal rendelkeznek. Mindenképpen arra törekedjünk, hogy kerüljük a szénsavas termékeket, még az ásványvizek körében is.

Dr. Gaál Zsolt arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyógyászatban, s természetesen a mi kórházainkban az erre szakosodott dietetikus véleményét is nyugodtan ki lehet kérni a témáról, akár szakrendelés keretében is.

Összegezve tehát: bármilyen fajta böjtöt, kúrát is választunk, érdemes szakember tanácsát is kikérni. Krónikus betegségben szenvedőknek elengedhetetlen az orvosi konzultáció, bizonyos vizsgálatok elvégzése.