A csontritkulás világnapja

A WHO, az ENSZ Egészségügyi Szervezetének javaslatára a csontritkulás világnapját 1999 óta október 20-án tartják.
Az osteoporosist a csontok tömegének a csökkenése, a csontszerkezet megváltozása, csontszilárdság gyengülése, s ennek következtében a csontok kóros törékenysége jellemzi. 

Magyarországon évente 15-17 ezer combnyaktörés, 30-40 ezer csigolya-összeroppanás és 30 ezer csuklótörés következik be. Ezek közül a combnyaktörés a legveszélyesebb, mert egy éven belül a töröttek egyharmada meghal, s a túlélők egy része egy életre mozgáskorlátozott lesz.

Az osteoporosis népbetegség. Hazánkban minden tizedik embert érinti a csontritkulás problémája, s ez a szám a jövőben még várhatóan emelkedni fog. Tekintettel arra, hogy az osteoporosis sokáig alig, vagy semmi tünetet nem okoz „néma kór” -nak is nevezzük, s oda kell figyelni a veszélyeztetettek időben történő kiszűrésére, fontos a csonttörött betegek eljuttatása az OP centrumokba, s a kivizsgálást követően mihamarabbi személyre szabott antiporotikus terápia beállítása.


Mi játszik szerepet az osteoporosis kialakulásában?

A helytelen táplálkozás és az inaktív életmód meghatározó szerepet játszik a csontritkulás kialakulásában. Már kisgyermekkorban oda kell figyelni a gyerekek táplálkozására, a rendszeres aktív, mozgásban gazdag életmódra, ahhoz, hogy kb. 25 éves korukra megfelelő minőségű és mennyiségű csontjuk alakuljon ki. Sajnos statisztikák igazolják, hogy az iskolában minden tíz gyermekből négy gyermek jelentősen kalcium -, és a felnőttek 70 %-a súlyosan D-vitamin-hiányos.


Szükséges–e a kalciumpótlás?

Ha valaki rendszeresen fogyaszt minden nap néhány deci, maximum fél liter tejet, vagy mindennap eszik sajtot, kefirt, vagy joghurtot, akkor nincs szükség külön kalciumbevitelre. Ha nem fogyasztunk tejet vagy tejterméket, akkor szükséges kiegészíteni a kalciumbevitelt valamilyen készítmény formájában. Erre legelőnyösebb a kalcium-citrát, mert ritkán okoz gyomor, bélrendszeri panaszokat, könnyen és jól felszívódik. Gyerekkorban naponta 1500 mg, felnőtt korban 1000-1100 mg a napi ajánlott bevitel kalciumból.


Mennyi D-vitamin-bevitel szükséges?

A D-vitamin pótlás is rendkívül fontos. Szeptembertől májusig feltétlenül szükséges 2000-3000 NE D-vitamin naponta történő szedése. Amennyiben D-vitamin-hiányosak vagyunk - amit laborvizsgálattal tudunk megállapítani - , akkor jelentősebb, 30-100 ezer NE D-vitaminnal a raktárakat feltöltjük, majd fenntartónak 3000 NE dózis.


Milyen osteoporosisra veszélyeztető tényezők vannak?

Osteoporosisra veszélyeztető tényezők közé sorolhatók: a pajzsmirigy túlműködés, felszívódási zavarok, gyulladásos bélbetegségek, inzulinos cukorbetegség, bizonyos gyógyszerek tartós szedése (szteroidok, vérhígítók) dohányzás, túl sok koffein fogyasztása.

Magyarországon hatékony és szakmailag magas színvonalú osteoporosis-ellátó hálózat működik, aminek a segítségével az elmúlt tíz évben igen jelentős eredmények születtek a csontritkulás talaján bekövetkező csonttörések számának csökkentése terén, viszont még számos fontos feladat vár ránk az csontritkulásos betegek ellátásának egyéb területein.


Az Osteoporosis Világnapjának üzenete az egészséges, erős csontok érdekében tehát:

1.Töltsük aktívan napjainkat (gravitáció ellenében végzett izomerősítő gyakorlatok)
2.Étkezzünk egészségesen (kalciumban és fehérjében gazdag ételek fogyasztása)
3.Megfelelő D-vitamin bevitel biztosítása.


Dr. Kresák Ilona

főorvos, reumatológus