A látás hónapja

2005 októberében indult a „Látás Hónapja” elnevezésű, Európa szinten is egyedülálló kezdeményezés, melynek célja felhívni a figyelmet a rendszeres látásvizsgálaton való részvétel fontosságára.

Mivel koraszülötteknél a látóhártya fejlődése még nem fejeződött be, a szemvizsgálat már ekkor megkezdődik a gyermekgyógyászokkal közös együttműködésben. Csecsemőkorban abban az esetben kell szemészhez fordulni, ha a szülő kifejezett könnyezést, váladékozást, hirtelen változást vesz észre a baba szemén (pl.: világos folt a centrumban), illetve közvetlen környezetében.

1 és 3 éves korban akkor javasolt a szemvizsgálat, ha a gyermeknél kancsalságot, gyakori hunyorgást, fényérzékenységet tapasztalunk, illetve ha a családban előfordul szemüveges, szembeteg vagy vakság. Iskolakezdés előtt álló 5-6 éves gyerekeknél már a látásélesség is vizsgálható. Esetükben főleg azért érdemes felkeresni a szemészt, hogy amennyiben látáskorrekcióra van szükség, azt időben el lehessen végezni. Iskolás korban a rendszeres védőnői/háziorvosi vizsgálat során indikált beutalásokon kívül akkor szükséges szemészeti vizsgálat, ha a tanórák során homályos látás vagy a szem gyors elfáradása jelentkezik.

Felnőtt korban 2 évente javasolt a szemvizsgálat. Évente, vagy még gyakrabban ajánlott a látásvizsgálat azonban bizonyos krónikus betegségek esetén, úgy, mint cukorbetegség, magas vérnyomás betegség, zöldhályog, időskori sárgafolt sorvadás.

Gyakori panasz az úszkáló foltok látása, mely legtöbbször nem szembetegség jele, hanem természetes, korral járó folyamat eredménye. Az ún. „száraz szem panaszokon”, mint például az irritált, reflexesen könnyező szem, homokérzés vagy rendszeres szúródás, recept nélkül kapható műkönny készítményekkel lehet enyhíteni.

Érdemes azonnal szemészhez fordulni, ha a következő panaszok jelentkeznének: hirtelen egy- vagy kétoldali látásromlás, villámláslátás, hirtelen megjelenő sötét folt (látótérkiesés), gomolygó füst látása, hányingerrel járó kifejezett szemfájdalom, sérülések.

Mivel hazánkban a keresőkorú lakosság vezető vaksági oka a cukorbetegség lehetséges szemszövődményeinek kialakulása, kiemelt jelentőségű a rendszeres kontroll és a megfelelően beállított terápia. Nyugdíjas korúaknál gyakori a szemlencse elszürkülése, azaz a szürkehályog, melynél a legtöbb esetben műtéti úton jelentős látásjavulás érhető el, a zöldhályog és sárgafolt sorvadás okozta károsodás azonban legtöbbször visszafordíthatatlan.

 

Dr. Balla Szabolcs                                  Dr. Kavalecz Fatime 
szemész szakorvos jelölt                      szemész adjunktus