A fertőzött kullancscsípés okozta betegség


Magyarországon a Lyme-betegség becsült előfordulási aránya alapján feltételezhető hogy évente több ezer friss fertőződés történik. Sokszor nem ismerik fel a betegséget, máskor pedig sok esetet Lyme-betegségnek tartanak szinte kizárólag vérvizsgálat alapján.

Az esetek 85%-át május és szeptember között diagnosztizálják a kullancs rajzás idején. Nagyon sokan nem a foglalkozásuk kapcsán (mezőgazdaság, erdészeti munka), hanem kirándulás, túrázás során fertőződnek meg. A korai megjelenési formát szezonalitás jellemzi (tavasztól-őszig halmozódnak), míg a késői megjelenési formák egész évben jelentkezhetnek.

Gyakorlatilag a fájdalommentes csípés által kerülnek az emberbe, vérszívás hatására a kórokozó a kullancs középbeléből, annak nyálmirigyeibe jut. Maga a fertőződés a kullancs nyálával történik, így ha a kullancs tapadása nem haladja meg a 24 órát, a fertőzés veszélye aránylag csekély. Csípést követően, amennyiben fertőzés jött létre, a korai és lokalizált Lyme-betegség jellegzetes megnyilvánulási formája a bőrön látható kb. 5 cm átmérőt is meghaladó jellegzetes bőrpír, mely kokárdaszerűvé válik, középső része fokozatosan elhalványul, tovaterjedő hullámként kezeletlen esetekben a 20 cm, vagy ennél nagyobb átmérőt is elérheti) – kullancscsípést követően 7-10 nap elteltével lesz látható, de ez akár kinyúlhat 30 napra is.

A bőrtünet nem fáj, alig viszket, olykor olyan halvány, hogy alig látható, a beteg nem lázasodik be. Kidomborodó, fájdalmas, gennyes bőrkiütés esetén, melyet láz kísér, egyéb betegségekre kell elsősorban gondolni. A kezeletlen betegek kb. 15%-nál idegrendszeri betegség alakulhat ki, valamint szívérintettség is előfordulhat. Ezen betegségek lappangási ideje – azaz a csípés és a tünetek megjelenése között eltelt idő több hónap is lehet. A késői időszak leggyakrabban jelentkező megnyilvánulási formája az ízületi gyulladás, mely leggyakrabban nagyízületekben és rendszerint egy ízületben alakul ki, elsősorban a térdben, gyakran bőrpír nélkül, 4-6 hétig tart, majd 4-6 hét után ismét kiújul. Fontos a fent említett megjelenési formák elkülönítése egyéb betegségektől, melyek hasonlóan nyilvánulhatnak meg.

Kullancscsípés esetén javasolt:

• kullancs óvatos eltávolítása, lehetőleg kullancskanállal
• a csípés helyének megfigyelése, amennyiben bőrpírt észlel, háziorvosi beutalóval jelentkezzen Infektológia Szakrendelésen. Nagyon fontos hogy megfelelő szakember döntsön a további teendőkről.
• Amennyiben Lyme-arthritis felmerül, a diagnózis felállításában segítséget nyújt az ízületi folyadék vizsgálata (tenyésztés). Amennyiben beigazolódott a Lyme-arthritis, de kezelést követően a panaszok továbbra is fennállnak, ismételt antibiotikum terápia nem hoz sikert, gyulladás csökkentő terápia javasolt a továbbiakban.
• Amennyiben az észlelt bőrtünet megfelel a Lyme kór korai stádiumának, 21-30 napos antibiotikum terápia szükséges, mellyel a betegség gyógyítható.
• Lyme-kór okozta ízületi gyulladás esetén 30-60 napig tartó antibiotikum terápia adandó szájon keresztül vagy alkalmazható vénásan, ez esetben 14-28 nap a kezelési idő
• Szívérintettség esetén inkább a vénás készítmények jönnek szóba, fontos a szoros után követés.

Megelőzés céljára hatásos védőoltás nincs, fontos a kullancscsípés megelőzése, megfelelő öltözet viselése (a ruha fedje be a testet), figyelni, hogy megtapadt-e a kullancs a bőrön.

Dr. Pénzes Réka - Dr. Lesch Miklós
infektológus          osztályvezető főorvos- infektológus