Fogásjavító műtét a Jósa András Oktatókórházban - Egy apró mozdulat a bénultság után újra szabadságot ad

Dr. Turcsányi István nyíregyházi főorvos, a négyvégtag-bénult betegek felső végtagi helyreállító műtéteinek nemzetközileg elismert szakembere. Főorvosa annak az oktatókórháznak, mely 2002 óta hazai központja lett a tetraplég betegek felső végtagi „fogásjavító” műtétjeinek.

Fogat mosni, megfogni egy almát és a szánkhoz emelni mindennapi rutinmozdulat, ahogy egy kanalat megfogni, egy betűt leütni a számítógép billentyűzetén is. Az egészséges emberek talán fel sem fogják, mekkora jelentősége van egyetlen ilyen mozdulatnak, ami a gerincsérült, négy végtagjukra lebénult betegeknek megoldhatatlan feladat.

A covid-járvány miatt a műtétek leálltak, de 2022. május elejétől újra operálják a végtagbénult betegeket. Jelenleg harminc-negyven beteg vár az eljárásra.

A főorvos épp Katona Józsefnél vizitel, néhány napja van túl a műtéten. Szeptemberben a jobb kezén, most pedig a bal kezén végzett fogásjavító műtétet Turcsányi főorvos. Kerekesszékben ül az egykori amatőr bicikliversenyző. Három éve még Párizsban, 85 óra alatt teljesített több mint 1200 km-t, majd csapatban körbetekerték Ausztriát, több mint 2200 km-t. 2020 szeptemberében azonban egy hatalmasat bukott a kerékpárjával, ami teljesen megváltoztatta az életét a Katona családnak.

A baleset után mentőhelikopter szállította kórházba. A műtétek után nem sok jóval kecsegtették, szinte alig láttak arra reményt az orvosok, hogy a négy végtagot érintő bénulás változni fog. József és felesége, Andi azonban nem törődött bele a diagnózisba. Egy cikkben olvastak a Nyíregyházán végzett műtéti lehetőségről, és azonnal felkeresték a főorvost.

El kellett engednem, amit sok kerekesszékbe került sorstársam nem tud, hogy nem a járásra kell koncentrálnom, mert az nem fog menni. A kezeimbe viszont még visszaköltözhet az erő, és már ez is sok mindent megváltoztathat - mondja József - nem kényszerülök a feleségem minden perces segítségére, hiszen már a jobb kezem felszabadítása is hatalmas előrelépést jelentett.

Főorvos úr most a bal kezemet operálta, és a rehabilitáció után már két kézzel tudok elvégezni feladatokat, enni, telefonálni, írni, akár dolgozni is. Sőt, még biciklizni is fogok, hiszen van már hibrid, kézzel hajtható kerékpár is. Végre újra önmagam tudok lenni - mosolyog József, és Andi is, hiszen ez az út, ami a balesettől ideáig vezetett, kettőjük küzdelme volt.

Egy ilyen műtét az egész családnak adja vissza a szabadságot, hiszen még munkát is vállalhat a sérülés után, attól függően, mit tudunk kihozni a maradék lehetőségekből - mondja Turcsányi főorvos.

Mindketten nagyon hálásak vagyunk – veszi át a szót Andi-, hiszen mi örökké jöttünk-mentünk, de óriásit változott az életünk. A baleset talán még jobban összehozott bennünket, felnézek a férjemre, és nagyon büszke vagyok rá, ahogy küzd.

A sportban megtanultam, hogy lehet veszteni, de onnan fel kell tudni állni, azzal kell törődni, hogy mindig legyenek elérhető célok - folytatja József -, vissza kell nézni, honnan indultam el és mit értem el. Senki nem látja és éli át ezt a küzdelmet a reggeli felkeléstől az esti fogmosásig, saját magam kell motiválnom minden egyes centiméter javulásért – árulja el a titkot az egykori amatőr kerékpárversenyző.

Mi is az elméleti háttere ezeknek a fogásjavító műtéteknek? Ezt már dr. Turcsányi István főorvos sorolja: A nyaki gerincsérült betegnél néhány izom működése visszatérhet, egy ízületi funkciót több izom is végezhet pl.: a könyökhajlítást 3 izom (a biceps, a brachialis és a brachioradialis izom) vagy a csukló feszítést 2 izom (az extensor carpi radialis longus és brevis izom) végzi párhuzamosan. Az ugyanazt a funkciót végző izmok közül az egyik izom lefutása egy másik hasznos funkció érdekében megváltoztatható. és kialakíthatjuk az alapvető funkciókat a kézen: a markolást és a kulcsfogást. A műtét után a betegek újra képesek mozgatni a lebénult karokat és ujjakat, s az elveszett funkciók visszatérnek.

Nagyon fontos minőségi mutató egy kórház életében, ha nemcsak európai, hanem világszínvonalú műtéti beavatkozásokat végeznek az intézményében, a négyvégtag-bénult betegek ellátása rendkívül bonyolult, és nagy felkészültséget igényel. A járvány előtt a Jósa András Oktatókórházban évente 30-40 műtétet végeztek el, de tény, információhiány miatt nagyon sokan nem tudnak erről a lehetőségről.

A speciális műtéti eljárással, amely újra elérhető a Jósa András Oktatókórházban, sokak életminőségén lehet javítani.