Az SZSZBMK nyerte el a legnagyobb fejlesztési támogatást

Közel 1,1 milliárd forintot kapott decemberben adósságállományának csökkentésére és fejlesztésekre a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház - jelentették be a témáról tartott sajtótájékoztatón.

Az ország többi kórházának adosságállományával összehasonlítva az SZSZBMK a legkisebb tartozással rendelkező intézmények közé tartozik. A legkisebb adosságrendezési összeg mellett a legnagyobb fejlesztési támogatást nyerte el kórházcsoportunk  - hangsúlyozta dr. Adorján Gusztáv főigazgató. A költségvetés év végi zárásakor a kormány úgy döntött, hogy 60 milliárd forintot kapnak a kórházak a számlák kifizetésére és egyéb fejlesztésekre. Ebből 45 milliárd jut az adósságrendezésre és 15 milliárd kifejezetten azoknak a kórházaknak, amelyek valamilyen strukturális fejlesztést terveznek, vagyis olyan programokra igényelhettek forrást az egészségügyi intézmények, amelyek növelik a működés hatékonyságát, a betegellátás racionalizálását, és amelyek az adott kórház gazdálkodását is hatékonyabbá teszik.

A konszolidáció keretében meghirdetett pályázaton a legmagasabb összeget, 587 millió forintot kapott kórházcsoportunk strukturális fejlesztésekre, az adósságok rendezésére, illetve a működési hatékonyság megteremtésére pedig további 521 millió forintnyi összeget. Az egyik legfontosabb fejlesztés az Infúziós Labor korszerűsítése, amely 178 millió forintból valósul meg. Ez azért is különösen fontos, hiszen intézményünk azon kevesek egyike, ahol helyben állítják elő a betegellátáshoz szükséges infúziókat. Ez jelentős megtakarítást jelent, hiszen ebben az esetben nem kell külső szállítótól vásárolni az infúziós oldatokat. A labor gépparkjának fejlesztése új távlatokat nyithat, ugyanis a megfelelő engedélyek birtokában a jövőben nemcsak a kórházcsoport telephelyeit tudná ellátni a labor az infúziós készítményekkel, hanem akár más intézményeket is.

A további fejlesztések közé tartozik a Központi Sterilizáló korszerűsítése 168 millió forint, illetve az elavult kazánok cseréje a Sóstói úti és a vásárosnaményi telephelyeken, összesen 119 millió forint értékben. További 32 millió forintból energiatakarékos LED izzókat szerelnek fel valamennyi telephelyen, és a víztisztító rendszer modernizálására is sor kerül.

Dr. Hajnal Judit, a fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ Észak-Alföldi Térségi Igazgatóságának igazgatója elmondta, az intézmény innovatív fejlesztési pályázatai a legjobbak közé tartoztak, ezért nyerte el a legmagasabb támogatási összeget a kórházcsoport. A fejlesztések megvalósulása a jövőben is pozitív hatással lesz az intézmény gazdasági helyzetére.

Külön is elismerésre méltó, és a szigorú, következetes gazdálkodás sikerét jelzi, hogy az SZSZBMK több pénzt fordíthat fejlesztésekre, mint az adósságok rendezésére - fogalmazott Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, választókerületi elnök.

Dr. Molnár Andrea, az SZSZBMK gazdasági igazgatója kifejtette, a fegyelmezett gazdálkodásnak köszönhetően az intézmény nem visz át 30 napon túli tartozást a 2017-es esztendőre, és az egyéb lejárt tartozásait is csökkenteni tudta. Az évi 32 milliárdos költségvetéséhez képest a tavalyi év végén elenyésző, mintegy 280 millió forint volt az intézmény egyéb lejárt adóssága. Ez az adósságállomány kezelhető, nem okoz likviditási gondokat, az intézmény gazdasági helyzete stabil. Sem a mindennapi betegellátás színvonalát, sem a jövőbeli fejlesztések megvalósítását nem befolyásolhatják tehát gazdasági, költségvetésbeli problémák.

2017 01 12 konszolidacio