Tovább fejlődik a gyermekgyógyászati ellátás a Jósa András Oktatókórházban

Tovább fejlődik a gyermekgyógyászati ellátás a Jósa András Oktatókórházban az új Gyermeksebészeti Műtő beindulásának és egy nemzetközi szakmai együttműködési programnak  köszönhetően, amelynek révén a koraszülöttek tüdőéretlensége miatt kialakuló légzési elégtelenség kezelése korszerűsödik Nyíregyházán.

Kórháztörténeti pillanat részesei lehettek a Jósa András Oktatókórház Gyermekgyógyászati Osztályának dolgozói, amikor szeptember 9-én megkezdte működését a Gyermeksebészeti Műtő az intézményben.

Már a Tömbkórház Projekt kezdeteikor megfogalmazódó álom vált ezzel valóra az oktatókórházban. Az új műtő technikai felszereltsége XXI. századi színvonalon biztosítja a gyermeksebészetben is egyre gyakoribb endoszkópos beavatkozásokat, amelyek a hagyományos, nyílt műtéteket helyettesítik. A műtő egyik legfontosabb berendezését, a 24 millió forint értékben vásárolt laparoszkópos tornyot a LEGO cég adományozta a Gyermekgyógyászati Osztálynak.

A műtő minden szempontból az előírásoknak megfelelően került kialakításra, ami hosszas előkészületek eredménye. A személyzet, tehát a gyereksebészek, aneszteziológus orvosok, szakasszisztensek és műtősnő a Gyermekgyógyászati Osztály, a Központi Műtő és az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály együttműködésével és közös szervezőmunkájával állt össze. A gyermek-intenzív részleg egyik szakasszisztensének műtősnői képzése jelenleg is zajlik, a tanfolyam elvégzése után átveszi a műtősnői feladatokat.

Jelenleg a pénteki napokon az altatást, szerdánként pedig a helyi érzéstelenítést igénylő beavatkozásokat végzik az új műtőben. A későbbiekben a tervek szerint az igények és a munkaerő-ellátottság függvényében bővülhet a műtétek száma.

A koraszülöttek tüdőéretlensége miatt kialakuló légzési elégtelenség ellátásában biztosít jelentős előrelépést az a II-es fázisú klinikai tanulmány, amelyben a Jósa András Oktatókórház is részt vett. Az amerikai Discovery Laboratories cég által indított vizsgálat multinacionális kezdeményezés, több európai ország egészségügyi intézményének részvételével zajlik.

A klinikai tanulmány lényege, hogy egy speciális készítmény és technika segítségével pótolják a felületaktív anyag hiányát, amely a koraszülöttek tüdejének éretlensége miatt alakul ki. A felületaktív anyagot pótló készítményt mesterséges körülmények között állítják elő, de minden tekintetben összefér a humán élettani funkciókkal. A módszer előnye, hogy nem igényel intubálást, hiszen egy speciális berendezés segítségével, orron keresztül juttatják a tüdőbe a pára állapotú pótanyagot.

Az amerikai cég szakemberei szállították és szerelték össze az eljáráshoz használatos berendezést, ezt követően lezajlott a tanulmányban résztvevő orvosok és nővérek elméleti, gyakorlati oktatása is.

A II-es fázisú klinikai tanulmányt kizárólag olyan egészségügyi intézményekben lehet elvégezni, ahol ehhez adottak a szükséges feltételek. A Jósa András Oktatókórház Neonatális Intenzív Centruma egyike az ország mindössze néhány III-as típusú koraszülött központjának, így a lehető legbiztonságosabb és alaposabb vizsgálatok és munka minden szükséges körülménye biztosított az intézményben.

Számos speciális ellátás csak a Jósa András Oktatókórházban érhető el a megyében. Éppen ezért fontos mérföldkő a kórház életében, hogy a gyermekgyógyászati ellátás tovább fejlődik, és a megszokott magas színvonalú, korszerű szakmai és orvostechnológiai feltételek fogadják a kis betegeket a jövőben is.