Felzárkóztató ápolóképzés indul a Jósa András Oktatókórházban


Az ápolóhiány csökkentését célozza az a mintegy 1,8 milliárd forintból megvalósuló országos képzési projekt, amelynek keretében 24 helyszínen, köztük Nyíregyházán nyílik lehetőség arra, hogy az egészségügyi ellátórendszerben dolgozó OKJ előtti szakképesítéssel rendelkező ápolók OKJ-s szakképesítést szerezhessenek.

Az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ koordinálásával a Jósa András Oktatókórházban induló másfél év időtartamú általános ápoló, illetve csecsemő- és gyermekápoló képzés elméleti és gyakorlati oktatást foglal magában.

Az induló képzésekről tartott tájékoztató nap megnyitóján dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgató főorvosa úgy fogalmazott, az ápolóhiány kérdésének rendezése kiemelt prioritás, hiszen az ápolók szerepe az egyik legfontosabb az egészségügyben. A fejlesztések révén kubaturálisan megújuló intézményben különösen nagy szükség van a jól képzett szakemberekre.

Az érintettek több okból is hátrányos helyzetben vannak. Egyrészt életkoruknál fogva, másrészt alacsonyabb végzettségük miatt jövedelmük is lényegesen kevesebb, mint képzettebb munkatársaiknak. A képzések sikeres elvégzése lehetőséget biztosít arra, hogy a résztvevők más szakirányba is elmozdulhassanak, hiszen kvalifikáltabbakká válhatnak, így a jövőben komolyabb szakfeladatokat láthatnak el, ami magasabb kategóriába sorolással, béremeléssel is jár. Nyíregyházán 42 olyan ápolót vonnak be a programba, akiknek jelenleg hátrányuk származik abból, hogy még a régi képzési rendszerben tanultak. A főigazgató hozzátette, ősszel saját forrásból műtősnő és aneszteziológus képzés indul intézményünkben.

A projekt az ellátórendszerre is pozitív hatást gyakorol, ugyanis a megfelelő számú és megfelelő szakmai végzettséggel rendelkező humánerőforrás javítani képes az egészségügyi ellátás színvonalán, hozzájárul a biztonságos betegellátáshoz, javulhat a betegek állapota, egyúttal csökkenhet a kórházi napok száma.