Felszentelték a Tömbkórházat

Felszentelték a Tömbkórház Projekt részeként kialakított új épületeket a Jósa András Oktatókórházban.

Az ökumenikus szertartás keretében a történelmi egyházak képviselői áldásukat adták az új helyre költöző osztályok gyógyító munkájára. Az ünnepélyes felszentelésen nyíregyházi programja részeként részt vett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Dr. Adorján Gusztáv főigazgató főorvos beszédében úgy fogalmazott, az elmúlt évtizedek legnagyobb egészségügyi beruházásaként 16,1 milliárd forint összegből megvalósuló projekt kórháztörténeti mérföldkő az ország legnagyobb gyógyító intézményének életében. A gyógyítás misztériumának része lélek és test egységének, harmóniájának helyreállítása is. A történelmi egyházakkal ápolt kiváló kapcsolat révén kórházainkban szolgálatot teljesítő lelkészek támogatása sokat segíthet a lelki béke, így a fizikai gyógyulás érdekében is.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerint a megvalósuló fejlesztéseket látva kijelenthető, hogy a vidék egészségügye jobb helyzetben van, mint a főváros kórházai.

A magyar egészségügyben ugyanakkor komoly küzdelem folyik többek között azért, hogy az itthon képzett orvosaink az országban maradjanak, csökkenjenek a várólisták, az egészségügyi dolgozók pedig nagyobb anyagi biztonságban élhessenek. Ebből adódnak a megoldásra váró legfontosabb feladatok is, egy új finanszírozási rendszer kialakítása, az alap- és háziorvosi ellátás megerősítése és a járóbeteg-ellátás rendezése. A miniszter hozzátette, a magyar egészségügy legsürgetőbb kérdéseit a közeljövőben minden felelős döntéshozóval meg fogják vitatni a megoldások érdekében.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere szintén hangsúlyozta, hogy a város számára kiemelkedően fontos, hogy lehetőségeik szerint mindenben támogassák az egészségügyi dolgozókat. A megye és a város egészségének megőrzéséhez immár a kórház teste és lelke, az infrastruktúra és az emberi erőforrások is adottak.

A felszentelési szertartást követően a vendégek bejárhatták az új épületeket is.