Az Egészség Világnapja

Április 7-ét az Egészségügyi Világszervezet, a WHO az egészség világnapjaként fogadta el. Ebben az évben ez a nap a cukorbetegség, a diabetes elleni küzdelemre hívja fel a figyelmet a világ minden országában.

A Diabetes Társaságok Nemzetközi Szövetsége, az IDF 2015-ös atlasza szerint a világon 415 000 000 (415 millió) lehet a cukorbetegek száma. Európában a becsült adatok szerint 60 000 000 cukorbeteg élhet, ha a tendenciák nem változnak, akkor 2040-re már 71 millió lehet a diabeteses betegek száma. Magyarországon mintegy 700 000 cukorbeteg élhet, 90%-uk az un. 2-es típusú cukorbetegségben szenved, amely csaknem mindig elhízással, magas vérnyomással, súlyos érelmeszesedéssel jár. Nem megfelelő kezeléssel a betegek életminősége és életkilátása drámaian romlik és óriásiak a kezelés költségei. Sajnos Magyarország Európában a leginkább elhízott országnak tekinthető.

A Magyar Diabetes Társaság 2010-ben megalkotta a Nemzeti Diabetes Programot, Magyarországon képzett szakembergárda, orvosok, betegoktatók, dietetikusok foglalkoznak a betegekkel, rendelkezésre áll csaknem minden modern készítmény a betegek kezeléséhez, de nem sikerült megállítani a cukorbetegség hazai járványát. Társadalmi szintű megoldás szükséges a hatékony küzdelemhez.

A cukorbetegség legtöbbször megelőzhető, és ez a leghatékonyabb, legjobb és legolcsóbb kezelés. A megelőzésben kulcsfontosságú az egészséges életmód, a mozgás, az egészséges táplálkozás. Előremutatónak tartható a népegészségügyi termékdíj bevezetése, az iskolai testnevelés órák számának emelése, de további lépések szükségesek. Kulcsfontosságú lenne az egészséges életmód, táplálkozás szakemberek által végzett általános iskolai oktatása. A gyermekek oktatása, fizikai aktivitásának növelése lehet majd sikeres. Nagy-Britanniában áprilisban törvényt hoztak a cukrozott élelmiszerek fokozott adóztatásáról és a beszedett adót az általános iskolai testnevelésre és a gyermekek egészségügyi oktatására szánják.

2016. április 7-én sajtótájékoztatót tartanak a WHO helyi vezetője, a Magyar Diabetes Társaság elnöke és az egészségügyi kormányzat képviselőjének részvételével. Közös erővel a cukorbetegség járványát meg lehet fékezni. Győzzük le a diabetest a betegek, az egészségügyi szakemberek, a döntéshozók társadalmi szintű összefogásával!

Dr. Gaál Zsolt
osztályvezető főorvos
SZSZBMK Jósa András Oktatókórház
IV. Belgyógyászat