A világ egyik legkorszerűbb laparoszkópos tornyát tesztelik Nyíregyházán

Az országban elsőként tesztelik a Jósa András Oktatókórház sebészei a világ egyik legkorszerűbb laparoszkópos tornyát - jelentették be sajtótájékoztató keretében Nyíregyházán. A csúcsberendezést két hónapra bocsátotta az intézmény rendelkezésére a gyártó.

A laparoszkópia térhódítása az utóbbi évtizedek legjelentősebb innovációjának tekinthető a sebészeti jellegű szakmákban - fogalmazott Dr. Tóth Lajos Barna, a Jósa András Oktatókórház Általános Sebészeti Osztályának osztályvezető főorvosa.

A beavatkozás lényege, hogy az üreges szervekbe, testüregekbe kis bemetszéseken vagy testnyílásokon át bevezetett kamera képe az optikai eszközön át monitorra kivetítve követhető a műtét során.

A laparoszkópia előnye, hogy a hagyományos nyitott műtétekhez képest, nem kell nagyobb vágásokat ejteni, hanem elegendő kisebb bemetszéseket végezni, így kisebb fájdalommal járnak a műtétek, lényegesen gyorsabban épülnek fel a betegek és jóval kedvezőbb kozmetikai eredményekkel jár egy-egy beavatkozás a nagyobb hasmetszésekkel összehasonlítva, a műtéteket követően így hamarabb állhatnak újra munkába a páciensek.

A nyíregyházi kórházban is évről évre emelkedő számban végeznek széles spektrumban laparoszkópos beavatkozásokat. A tavalyi évben közel ezer műtétet végeztek ezzel a technikával az ország egyik legnagyobb ágyszámú és forgalmú sebészeti osztályán, amely az összes beavatkozás mintegy 20%-át jelenti. Leggyakrabban epe-, lágyék- és rekeszsérvműtéteknél, illetve a vastag- és vékonybéldaganatok kezelésénél alkalmazzák az eljárást.

A jelenleg tesztelt készülék az intézmény 2011-es, szintén kiváló laparoszkópos tornyának továbbfejlesztett változata, amely 4K UHD képfelbontási rendszerrel bír, még részletgazdagabb, finomabb látványt biztosít tehát. Lehetővé teszi a legkisebb elváltozások észrevételét is, így jelentősen fokozódik a betegbiztonság a műtét során.

Dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgató-főorvosa hozzátette, az intézmény vezetősége kiemelt jelentőséget tulajdonít a folyamatos fejlesztéseknek és annak, hogy a megújuló intézményt a legmodernebb orvosi eszközökkel szereljék fel, mert ez biztosítja a legmagasabb színvonalú ellátást. Egy ilyen berendezés a beteg és az orvos számára is lényegesen nagyobb biztonságot ad a műtétek során, a cél tehát a 30 millió forint értékű eszköz végleges megszerzése. Reményei szerint civil segítséggel, cégek támogatásával előteremthető a forrás a világ egyik legkorszerűbb berendezésének megvásárlására, hogy azt hosszú távon is a gyógyítás szolgálatába állíthassák a Jósa András Oktatókórházban.