A város szívügye

Szeptember utolsó vasárnapján a hagyományoknak megfelelően idén is megrendezésre került a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Jósa András Oktatókórháza, Nyíregyháza Egészségügyi Alapellátási Igazgatósága és Nyíregyháza város közös szervezésében a Szív Világnapja, immár a jubileumi 15. alkalommal.

A kedvezőtlen időjárás ellenére szép számban, közel ezren érkeztek a város szívében megtartott rendezvényre, ahol több mint 120 egészségügyi szakember, szakorvosok, védőnők, háziorvosok, speciális mentők várták többek között ingyenes szűrővizsgálatokkal és szakorvosi tanácsadással az érdeklődőket.

A rendezvény megnyitóján Dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója elmondta, nagy öröm számára, hogy évről évre  megrendezésre kerül a program, hiszen minden lehetőséget meg kell ragadni a prevenció fontosságának hangsúlyozására és a minél részletesebb informálásra. 

Ahogy Prof. Dr. Polgár Péter kardiológus professzor, a Jósa András Oktatókórház III. Belgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa fogalmazott, bár a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikófaktorai közismertek, a legnagyobb veszélyt mégis az jelenti, hogy mivel ezek a betegségek sokáig tünetmentesen zajlanak a szervezetben, még mindig nem figyelünk eléggé a kockázati tényezőkre, amelyek kialakulásukhoz vezetnek.

A betegségcsoport elsősorban a helytelen életmód következménye. A dohányzás, a helytelen táplálkozás (nem megfelelő összetételű, telített zsírokban gazdag, illetve túlzott mennyiségű zsiradék, sok cukor, kevés zöldség és gyümölcs fogyasztása), a mozgásszegény életmód, az elhízás, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a túlzott mértékű alkoholfogyasztás, de a cukorbetegség, a stressz, valamint az örökletes tényezők is szerepet játszanak a betegség kialakulásában. A szív- és érrendszeri betegségek jelentős része megelőzhető, elsősorban az egészségesebb életmóddal, illetve az igénybe vehető egészségügyi ellátások segítségével, fontos ugyanis, hogy a tünetek jelentkezése után minél hamarabb szakemberhez forduljunk.

A rendszeres szűrővizsgálatok kiemelt jelentőségét az is jól mutatja, hogy több magas vérnyomásos, illetve vércukorszintes esetet sikerült diagnosztizálni az ingyenes szűrések segítségével.

Fontos, hogy alapvető ismeretekkel rendelkezzünk arról is, hogyan segíthetünk, amíg a mentők megérkeznek egy-egy baleset helszínére, ennek érdekében reanimációs szakemberek mutatták be a helyes újraélesztés technikáját, a Debreceni Egyetem nyíregyházi Egészségügyi Karának hallgatói pedig szimulált közúti balesethelyzetben mutatták be a teendőket.

Az idei rendezvény középpontjában a sportolásra, mozgásra, aktív életmódra való biztatás állt, ennek alapján választották az idei rendezvény Egészég Nagyköveteit is, akik személyes példájukkal képviselik az egészséges életmód jelentőségének üzenetét.

Dr. Tóth Lajos Barna a Jósa András Oktatókórház Általános Sebészeti Osztályának osztályvezető főorvosa már több alkalommal vett részt Ironman triatlonversenyeken, bár aktív versenyzésre nem mindig jut ideje, mégis folyamatosan sportol, a mozgás szerves részét képezi életének. Dr. Szokol Dianna, fogorvos, 11 éves kora óta úszik versenyszerűen, számos kiemelkedő eredményt ért már el, sikereivel Nyíregyháza hírét is öregbítette.

A Szív Világnapja mindig aktuális üzenetéhez igazodva emellett számos különböző mozgásformával, sportolási lehetőséggel ismertették meg az érdeklődőket, akik többek között mediball, zumba, szablyavívás és harcművészeti bemutatókon is részt vehettek.