Korányi Vándorserleggel díjazták a megye pulmonológiai intézményeit

Kiemelkedő szakmai munkájuk elismeréseként 1996 után idén újra Szabolcs-Szatmár-Bereg megye pulmonológiai intézményei kapták a Korányi Vándorserleget, amelyet minden évben az előző évi mutatók kiértékelése után ítél oda az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet. A rangos szakmai elismerést elsősorban a tuberkulózis (TBC) elleni küzdelem területén végzett munka hozta meg a megye pulmonológiai intézményei számára.

A büszkeségre okot adó esemény kapcsán megtartott sajtótájékoztatón Dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgató főorvosa elmondta,  a serleg és az oklevél mindazok munkájának közös elismerése, akik szakterületükön mindent megtettek a megbetegedések visszaszorulásért, segítették és támogatták a szűréstől a gyógyulásig tartó folyamatot.  Az elismerés is jól mutatja, hogy a tbc által leginkább veszélyeztetett keleti régióban milyen komoly szakmai munka és hősies küzdelem folyik a betegség megállításáért.

A tbc elleni harc soha nem ér véget, védőoltások és folyamatos prevenció segítségével viszont jelentős eredményeket lehet elérni a betegség visszaszorítása, kordában tartása területén. – fejtette ki Dr. Obbágy Veronika, a Megyei-Városi Tüdőgondozó főorvosa. Kiemelten jelentős a szűrések szerepe, hiszen a tbc-s betegek egyharmadát így fedezik fel, de a tüdőrákos esetek közel 20%-át is ezeken a vizsgálatokon diagnosztizálják, a minél korábbi stádiumban való felismerés pedig kulcsfontosságú. Az asztma, allergia vagy a COPD elleni küzdelemben is nagy segítséget jelentenek a szűrések. A tbc hosszú, fél, de akár egy évig tartó gyógyszeres kezeléssel, a tüdőrák műtéttel gyógyítható. Kiemelendő, hogy a megye lakossága nagy arányban vesz részt a szűrővizsgálatokon, ez azért rendkívül fontos, mivel a hosszan tartó gyógykezelés csakis beteg és orvos komoly csapatmunkája árán vezethet eredményre.

Dr. Kerényi Ildikó, a Megyei-Városi Tüdőgondozó gondozóvezető főorvosa úgy tájékoztatott, a tbc előfordulási gyakorisága országos és megyei szinten is jelentősen csökkent, országosan évente kb. 900, Szabolcs megyében 134 új megbetegedést diagnosztizáltak. Európai viszonylatban ezek a mutatók bizakodásra adnak okot, különösen a szomszédos országok körülményeihez viszonyítva. 

Dr. Magyar Veronika, megyei tiszti főorvos, elmondta azt is, minden segítséget megadnak ahhoz, hogy a megyében még jobb eredményeket érjenek el a tbc elleni küzdelemben. Hazánkban minden csecsemő megkapja a kötelező BCG-oltást, a szűrések 40 év felett ingyenesek, ami a megelőzés terén szintén nagyon fontos körülmény.