Intézményünkben a Korányi Vándorserleg

Kiemelkedő szakmai munkájuk elismeréseként idén Szabolcs-Szatmár-Bereg megye pulmonológiai intézményei közösen kapták a Korányi Vándorserleget.

 Az 1971-ben alapított díjat a megelőző év szakmai teljesítményét tükröző mutatók kiértékelése alapján ítéli oda az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet.

A tuberkulózis (TBC) területén végzett kiemelkedő munka és a javuló mutatók 2015-ben a Szabolcs megyei tüdőgondozók számára hozták meg a rangos szakmai elismerést.

A vándorserleget és az elismerő oklevelet Dr. Kerényi Ildikó, a nyíregyházi Megyei-Városi Tüdőgondozó gondozóvezető főorvosa, Dr. Obbágy Veronika, az intézet főorvosa, az ÁNTSZ képviseletében Dr. Magyar Veronika, megyei tisztifőorvos vette át a május 14-én megtartott éves Korányi értekezleten.

Az elismerés az egészségügyi dolgozók munkája mellett a nekik segítséget nyújtó védőnők, polgármesterek, családsegítők, a Törökbálinti Gyógyintézet, és az ÁNTSZ támogatását is dicséri.

Még napjainkban is riasztó a tuberkulózisban szenvedők aránya Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Országos viszonylatban is itt a legnagyobb a fertőzöttség. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint évente nyolcmillióan betegszenek meg tbc-ben világszerte, évente közel kétmillió halálos áldozatot követel a betegség. A cseppfertőzéssel terjedő betegség rendszeres tüdőszűréssel kiszűrhető, és a felismert betegség sikeresen kezelhető. A tbc helyzetét tekintve éles eltérések mutatkoznak hazánkban, míg a dunántúli régióban alig jellemző a betegség, addig Kelet-Magyarországon, főleg északkeleten még mindig nagy a kezelt és az újonnan felfedezett betegek száma.

A méltán rangos elismerés is jól mutatja, hogy a tbc által leginkább veszélyeztetett keleti régióban milyen hősies küzdelem folyik a betegség megállításáért.