Átadták az új Pszichiátriai Rehabilitációs Központot Nagykállón

Február 27-én ünnepélyes keretek között avatták fel a Sántha Kálmán Mentális Egészségközpont és Szakkórház új Pszichiátriai Rehabilitációs Központját Nagykállóban.

Az átadási ünnepség során tartott beszédében Dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház megbízott főigazgatója elmondta, az uniós forrásból, közel 600 millió forint értékben végrehajtott beruházás jelentős mérföldkő a kórházcsoport életében. A fejlesztés egy nagyobb, egymilliárdos rehabilitációs fejlesztési-szolgáltatási program része, melynek keretében a nyíregyházi telephely Rehabilitációs osztálya is megújul majd. A főigazgató elmondta, komoly felelősség hárul a Sántha Kálmán Szakkórházra, miután Lipótmező 2008-as bezárása óta az ország egyedüli pszichiátriai gyógyintézménye maradt. A Szakkórház dolgozói az építkezések mellett is folyamatosan végezték a gyógyító munkát, ez példaértékű teljesítmény. A jövőbe vetett hitet képviseli az új komplexum, hiszen a Szakkórház 120 éves története eddig is a töretlen fejlődésről szólt, a távlati célok között pedig a korszerű szakmai elvek szerinti legmagasabb szintű pszichiátriai ellátást nyújtó intézmény szerepel. Az új Rehabilitációs Központ hidat képez múlt és jövő, tradíciók és tervek között.

Juhász Zoltán, Nagykálló polgármestere kiemelte, a városvezetés és az intézmény szoros és eredményes együttműködésének fényes példája a Rehabilitációs Központ. A XXI. század minden feltételének megfelelő, impozáns új épület városfejlesztési szempontból is ékkövét jelenti a településnek, hiszen a nagykállóiak mindig is magukénak érezték az intézményt, jelenléte meghatározza életüket, méltán lehetnek büszkék rá. Nagy örömére szolgál, hogy a szolgáltatások koncentrálódásának köszönhetően több dolgozó is visszatérhet a Szakkórházba, illetve hogy az ország egyéb pontjairól is érkezhetnek betegek a Rehabilitációs Központba.

Dr. Erdélyi Ágnes, az SZSZBMK Sántha Kálmán Szakkórháza orvosigazgató-helyettesének elmondása szerint a közel kétezer négyzetméteres, kétszintes központ lehetővé teszi a korábbi két különböző helyen zajló pszichiátriai ellátás, az akut betegellátás, a rehabilitációs kezelések valamint a járóbeteg-szakrendelések egy telephelyre történő összevonását. A tervek szerint március közepén költöznek át a betegek a Bátori utcai telephelyről az új épületbe, ahol korszerű körülmények között, európai szinten valósulhat meg a betegellátás.

A hotelszárnyban húsz háromágyas kórterem mellett orvosi és adminisztrációs szobát, vizsgálóhelyiséget, nővérpultot, az úgynevezett kreatív szárnyban pedig foglalkoztatót, zeneterápiás termet, tornatermet, kerámiaműhelyt és éttermet alakítottak ki. A fejlesztési keretből megközelítően tízmillió forintot rehabilitációs eszközök és bútorok beszerzésére fordítottak.

Az orvosigazgató-helyettes úgy fogalmazott, kiemelt jelentőségű feladat felhívni a figyelmet a pszichiátriai betegek társadalmi stigmatizációjára. Nem tartható ugyanis az a szemlélet, hogy a mentális betegségektől szenvedőket el kell zárni a társadalomtól, nem csak nekik kell megtanulniuk együtt élni társaikkal, ez fordítva is ugyanúgy igaz, kölcsönös feladatot jelent, csak fokozott odafigyelés, tolerancia és empátia segítheti a közösségbe való visszailleszkedést. Az új Rehabilitációs Központ, nem hagyományos kórház, a kinti világot modellálja, a munkahely és az otthon mintájának szerepét tölti be. A mozgás, a szociális készségek és a kreativitás fejlesztésében, különböző tevékenységek újraépítésében, gyakorlásában segíti a betegeket, hogy visszailleszkedhessenek a mindennapi életbe. Az alkotás örömét megélve nő a betegek önbizalma, önmagukba vetett hite. Az átadóünnepségen a páciensek által készített művekből nyílt kiállítás bepillantást nyújtott milyen, olykor művészi igénnyel kidolgozott alkotások készülnek a kreatív foglalkozásokon. Az akadálymentesített épületegyütteshez belső udvarok, sétaösvények tartoznak, így a betegeknek lehetősége lesz kertészkedni is.

Az ünnepélyes szalagátvágást követően az egybegyűlteknek alkalmuk nyílt bejárni az új központot.