A türelem éve

Évértékelő sajtótájékoztatón tekintettek vissza az elmúlt esztendőre a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház intézeti vezetői.

 

Mangol Csilla főigazgató a türelem évének nevezte 2014-et, hiszen egy tízéves fejlesztési folyamat kezdetét, első lépéseit jelenti a mögöttünk álló időszak. Értékelőjében ennek fényében a projektek kivitelezése, a struktúrakialakítás és a humánerőforrás témakörei jelentették a központi pontokat.

Az uniós beruházások szempontjából az intézmény Északi és Déli Pólusa egyaránt figyelemreméltó eredményeket ért el. Nyíregyházán a Jósa András Tömbkórház Projekt jelenti a legnagyobb volumenű vállalkozást, mely az Onkológia Tömb átadásával első jelentős mérföldkövéhez érkezett, emellett felépül az új Sürgősségi Betegellátó Centrum is, a Jósa András Oktatókórházban és a Sántha Kálmán Szakkórházban pedig új rehabilitációs központ kerül kialakításra. Mátészalkán és Fehérgyarmaton a struktúra kialakítás komoly haladást ért el. Mindezek az eredmények a betegellátás színvonalát javítják, a Nyíregyházán és a megyében élők javát szolgálják.

Hozzátette, az építkezések mellett fontosak az olyan projektek is, amelyek az energiahatékonyságot szolgálják, ezek révén is százmilliós megtakarítás érhető el. Az uniós nagyberuházások várhatóan jövő év őszére készülnek el.

Tudományos területeken is eredményes évet zárt intézményünk. Ezt bizonyítják a sikeresen alkalmazott új orvosszakmai technológiák, amelyek országos szinten is egyedülállónak tekinthetők. Munkatársaink orvosi, ápolói és háttérterületeken egyaránt elért szakmai elismerései, kitüntetései is jelzik az intézményünkben folyó munka magas szakmai színvonalát.

Humánerőforrás tekintetében a minél kisebb fluktuáció elérése volt a fő cél, a főigazgatónő kiemelte: sikerült elfogadható mértéken tartani. A civil szervezetekkel való együttműködés és a belső motivációs, hatékonysági projektek tekintetében is eredményes évet zárhatunk. Az intézmény gazdasági helyzete stabil, az adósság mértéke nem növekedett.

Dr. Szondi Zita főigazgató-helyettes elmondta, az Északi Pólus területén az előző időszakban kezdődő fejlesztések első két üteme valósult meg, jelentős és időszerű eszközbeszerzések történtek a Pólus fehérgyarmati és mátészalkai telephelyein. Előbbinél a Sürgősségi Központ és a Koraszülött Részleg, utóbbinál a Központi Műtő felújítása történt meg. Komfortosabb, átláthatóbb, optimálisan kialakított betegutakkal rendelkező intézmények kialakítása a cél. Közel 1 millió járóbeteg és 30 ezer fekvőbeteg ellátását biztosították 2014-ben.

15 új rezidens kolléga alkalmazása révén biztosítottnak látszik a hosszú távú magas szintű szakmai utánpótlás, ami, figyelembe véve a szakma korfájának öregedését, rendkívül fontos eredmény.

Dr. Adorján Gusztáv főigazgató-helyettes véleménye szerint az adhat okot leginkább a büszkeségre, hogy a betegellátásban nem volt jelentős fennakadás a fejlesztések, építkezések ellenére sem, a Jósa András Oktatókórház éves szinten közel 80 ezer fekvőbeteget lát el, a járóbetegek száma pedig meghaladja a kétmilliót. Ugyanakkor hangsúlyozta, a további sikerek érdekében is ugyanarra a példaértékű türelemre és kitartásra lesz szükség, amit eddig is tanúsítottak dolgozók, betegek és hozzátartozók egyaránt. Kifejtette, hogy komoly háttérmunkára volt szükség a nehézségek leküzdése érdekében.

A főigazgató-helyettes elmondta, a kórház személyi állományában nem állt be jelentős változás, hiszen a humánerő helyben tartása a cél. Az új osztályvezetők, ápolási igazgatók, helyettesek kinevezése zökkenőmentesen megoldódott.

Kiemelte a kórház oktatói tevékenységét, hiszen mint mondta, más intézményekkel összehasonlítva kiemelkedő mértékben nyílik lehetősége a rezidenseknek tényleges szakmai gyakorlati tapasztalatokat szerezni az Oktatókórházban.

Külön kitért értékelőjében egyes elismerésre méltó orvosszakmai teljesítményekre is. A daganatterápia területén a hipertermiás kemoterápia országos szinten is unikális kezelésnek számít, emellett a fül-orr-gégészeti, urológiai, nőgyógyászati és gasztroenterológiai daganatdiagnosztikában és sebészetben is komoly eredményeket ért el az intézmény. A szívkatéteres beavatkozásoknak köszönhetően 50%-kal csökkent megyénkben az infarktusok száma.

A jövőben megvalósuló projektekről szólva kiemelte, az új Sürgősségi Betegellátó Centrum országos modellként szolgálhat a hazai egészségügyben a sürgősségi betegellátás egy épületben való elhelyezésével, valamint a koraszülöttek ellátása is biztonságosabb lehet a jövőben.

Intézetünk vezetői összességében pozitívan értékelték az elmúlt évet, így megalapozott optimizmussal tekinthetünk a következő esztendő kihívásai és feladatai elé is.